Ett välskrivet CV är avgörande för att få drömjobbet. Här följer en guide över vad du bör tänka på när du skriver!

CV mall

CV exempel: Hur skriver man ett CV

Att skriva CV är inte lätt men med ett bra CV och ett välskrivet personligt brev kommer du en bra bit på vägen till en intervju.

När du skriver behöver du tänka på att rekryteraren utifrån detta och ditt personliga brevet ska avgöra vilka den ska kalla till en intervju. Det du behöver tänka på är vilken information som ska vara med, hur långt ska det vara och hur du strukturerar det så det blir lätt att läsa.

Förutom att ditt CV bör vara välskrivet och välformaterat är det även viktigt att CV:t är sökordsoptimerat så att du kan bli hittad i CV-databaser.

Här bjuder vi på några snabba tips som hjälper dig att sökordsoptimera ditt CV

Personlig framställning i ditt CV

Detta är ditt första tillfälle att göra intryck. Blir det fel minskar du drastiskt dina chanser att få komma på intervju.

En rekryterare på ett företag behöver ha en anledning att fortsätta läsa resten av din ansökan, eftersom det är deras jobb att attrahera de bästa kandidaterna till sitt företag. De vill veta vad du tänker göra för dem, hur kan du bli till nytta för deras företag. Många ansökningar faller dock i fällan att bli allt för självcentrerade.

Exempelvis bör du till varje pris undvika fraser som "resultatinriktad yrkesman som letar efter tillfällen att utveckla min karriär" eller "vill hitta möjligheter till utmaning...". De fraserna är helt inriktade på "jag, mig, mitt".

Istället måste din framställning dra samma slutsats som all bra reklam gör: "Om du köper den här produkten får du ut dessa särskilda förmåner."

Anställningshistoriken i ditt CV

Rekryterare använder mer tid till att titta på den delen än någon annan del av din ansökan. Avsnittet måste därför snabbt kunna övertyga en potentiell arbetsgivare om att du är lämplig för det utannonserade jobbet och marknadsföra dig effektivt.

Det här avsnittet behöver svara på följande: Varför bör de anställa dig hellre än någon annan? Hur kan du förse företaget med mer värde? Vad är det som är unikt med dig? Hur kan du uppfylla deras behov? Får de bilden klar för sig?

Skriv i kronologisk ordning

Max Bygraves sade "Jag vill berätta en historia för dig". Det är precis vad du kommer att göra här – berätta historien om din yrkesbana för rekryterarna utan att låta som en maskin. Börja med din mest aktuella befattning och gör en lista i omvänd kronologisk ordning.

De befattningar du har haft mest nyligen behöver mest uppmärksamhet, eftersom det är de färdigheter och erfarenheter du fick av dessa roller som avgör hur bra du passar för rollen nu. Visa upp dina start- och slutdatum endast i årtal; det ser bättre ut och hjälper till att dölja luckor där du kanske har varit "mellan jobb".

CV tips

Inga bluffar eller vita lögner

Men vad du än gör, bluffa inte eller dra vita lögner om din förmåga. Sådant brukar ha den otrevliga vanan att slå tillbaka på dig. Du kan bli avslöjad och det kan orsaka vissa svårigheter så småningom. I en färsk undersökning som utfördes av Risk Advisory Group, specialister på gallring av anställda, fann man att 50 % av alla jobbansökningar i Storbritannien innehöll åtminstone en oärlighet eller lögn. Upphovsmännen till undersökningen skrev att slutsatserna "fick oss att lägga märke till hur skrupelfria kandidater kan bli när de söker jobb, och belyser deras uppenbara brist på samvete gentemot potentiella nya arbetsgivare".

Utbildning

Jobbsökande är en marknadsplats med köpare och säljare. Du är säljaren och arbetsgivarna är köparna. För att göra dig själv mer attraktiv än motståndarna behöver du använda alla redskap du har i förrådet.

Om du har tagit examen vid ett högt ansett universitet, uppnått utmärkta akademiska resultat eller för närvarande studerar med sikte på en yrkeskvalifikation som har att göra med den karriär du valt, sätt då den delen nästan högst upp i dokumentet.

Men om din yrkeshistorik är ditt starkaste försäljningsargument, placera då utbildningsdelen närmare slutet av dokumentet.

Färdigheter

Den här delen belyser dina unika försäljningsargument som en möjlig anställd.

Gör det lätt för arbetsgivarna att se dina talanger och var tydlig med vad du erbjuder. Arbetsgivare tittar i det här avsnittet för att avgöra vad de får för utbyte när de investerar i dig.

Därför behöver du sälja dig själv och visa dina färdigheter och resultat. Visa på vilket sätt du kommer att bli ett positivt tillskott till deras arbetsstyrka och var försiktig med vilka färdigheter du väljer att ta med.

Om du inte är på det klara med vilka färdigheter som jobbet kräver, eftersom jobbannonsen inte ger så mycket information, sök då efter liknande jobbtitlar på t.ex. CareerBuilder.se och notera vad man letar efter där. När du väl har gjort det, skapa en lista över din motsvarande kompetens i termer av överförbara, jobbrelaterade och anpassningsbara färdigheter: förmågor inom kommunikation, teknik eller problemlösning.

Kom alltid ihåg mottagaren av CV:t

Arbetsgivare sveper snabbt igenom ett antal ansökningar och vill inte läsa en lista över färdigheter eller en anställningshistorik som ser ut som gästlistan till Elton Johns bröllop.

Håll listan kort och anpassad efter den befattning du ansöker om. En målinriktad lista blir mer effektiv än en som är för lång. Och kom ihåg att din ansökan är utformat för att marknadsföra DIG som en möjlig anställd. Gör det tydligt, stilrent och tilltalande och lyft fram de tre nyckelfrågor som arbetsgivare vill ha svar på: Vad kan du göra för mig? Vad har du gjort förut? Kan du göra det igen för mig?

Nämn de program och tekniker du behärskar. Glöm inte att gradera dina kunskaper. Skriv först de kompetenser du behärskar bäst för att ge en tydlig överblick.

Hitta mer inspiration på vår karriärsblogg