Skip to Content
Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen ger sina bästa tips

Lill Dahlström och Karin Rosenberg jobbar på arbetsförmedlingen i Lund, och är experter på att koppla ihop arbetssökande och arbetsgivare.

Söker du ett nytt jobb? Här hittar du länkar för att söka jobb som inte finns på arbetsförmedlingen Stockholm, Malmö, Göteborg, Örebro, Västerås, Jönköping och Växjö.

Vad är målsättningen med brevet?
Lill: Meningen med brevet är att man ska hitta varandra, och att skapa en dörröppnare.
Under en högkonjunktur sker 1,6 miljoner arbetsbyten, våren 2009 var den siffran 1,2 miljnoner. Det visar på att det skapas en hel del jobb. Under 2008 fanns det 618 000 platser i Arbetsförmedlingens platsbank på arbetsformedlingen.se.

Vill man sticka ut så gäller det att skriva en bra ansökan. Om du skickar en ansökan till ett företag som inte har en utannonserad tjänst så bör du först skaffa dig en bra bild av företaget genom att exempelvis läsa på företagets webbplats och söka på tidningsartiklar.

Tänk sedan noga igenom vad du och företaget ska ha för utbyte av varandra. Redan i brevet skall du ha tänkt igenom hur du vill framstå i en framtida intervju eller träff. Var rak – tydlig – ärlig. Om du söker en utannonserad tjänst så bör du se till att återspegla annonsen i ditt brev. Läs noga igenom annonsen och svara tydligt på varför just du passar. Glöm inte att nämna alla dina bra sidor och erfarenheter.

Karin: Ett bra CV är ett måste, det finns mer specifika tips på Arbetsförmedlingens webbplats om hur du kan skriva, men det du bör ha med är personnummer, utbildning och arbetslivserfarenhet. Nämn även språkkunskaper och IT-kunskaper.

Vi hjälper dig vidare mot drömjobbet!
Vi på CareerBuilder.se vill gärna hjälpa dig vidare i karriären. Klicka på knappen nedan, fyll i dina uppgifter och önskade jobbtitlar så skickar vi dig tips på passande lediga jobb, lagom till att ditt personliga brev och CV är uppdaterat och redo att möta världen!


Även fast man inte har så mycket arbetslivserfarenhet att peka på kan man nämna erfarenheter från studier, eller till exempel ideella uppdrag i studentkåren, idrottsreferenser, publicerade skrifter eller även resor. Nämn alla erfarenheter. Arbetsgivaren söker någon som kan utföra arbetet för en specifik tjänst, men vill samtidigt att du passar in i organisationen, både idag och framöver. Ofta så värdesätts det högt att vara nyfiken och självständig. Var inte rädd för att hålla föredrag. Var social och utåtriktad. Att du har arbetslivserfarenhet kan värderas högre än att ha bra betyg.

Tre tips till dig som studerar
Gör en ”shorty”, en kort version av ditt CV som får plats på baksidan av ett visitkort, för att lätt ha till hands vid rekryteringsmöten och arbetsmarknadsdagar. Det väcker mycket nyfikenhet och är enkelt att överlämna, avslutar Karin Rosenberg och Lill Dahlström, på Arbetsförmedlingen i Lund.

Tips på varför du ska ha ett personligt brev och personligt brev exempel

Andra sökord för Arbetsförmedlingen är AMS och Platsbanken

Vi hjälper dig vidare mot drömjobbet!
Vi på CareerBuilder.se vill gärna hjälpa dig vidare i karriären. Klicka på knappen nedan, fyll i dina uppgifter och önskade jobbtitlar så skickar vi dig tips på passande lediga jobb, lagom till att ditt personliga brev och CV är uppdaterat och redo att möta världen!