Skip to Content

Webbutvecklare

Webbutvecklare arbetar vanligtvis med utveckling av alltifrån enkla webbsidor till utveckling eller anpassningar av större webbsystem. För det mesta krävs det responsiva webbsidor. Det betyder att de ska se bra ut både på en stationär dator, surfplatta och mobiltelefon. Webbutveckling delas upp i frontend utveckling och backend utveckling. Frontend utvecklaren arbetar med gränssnittet mot användaren. T.e.x. menyer, formulär och länkar. Backend utvecklaren arbetar med gränssnittena mot webbservern och databasservern.

Som webbutvecklare ingår du ofta i team. Någon typ av systemutvecklingsmetod brukar användas. En systemutvecklingsmetod är ett sätt att samordna projekt från beställarens önskemål om funktioner, utveckling, testning m.m. till ett färdigt webbsystem. Frontend utvecklare använder HTML för grundbygget av webbsidan , CSS för design av webbsidan och JavaScript för programmering av webbsidan. Backend utvecklare programmerar webbsystemets grundläggande funktioner som körs på webbservern och databashantering. PHP, C# och Java är några exempel på programmeringsspråk för webbservern. SQL är programmeringsspråket för databasen.

Ansvarsområden och fördelar med yrket

En webbutvecklare kan ensam eller för det mesta i ett team ansvara för nyutveckling av en webbplats, webbapplikation, e-handelsslösning eller något ännu spännande ouppfunnet webbkoncept. För ett befintligt webbsystem krävs vidareutveckling, förbättringar, buggfixar och anpassningar till nya tekniker. En vanlig uppgift brukar vara att anpassa CMS (Content Management System ) efter en kunds önskemål. WordPress, Drupal och Joomla är några exempel på CMS. Är du med i ett team så delas arbetet upp mellan medlemmarna. Då ansvarar du för att programmera en viss funktion. Även testning och dokumentation av funktionen kan vara din uppgift. Dagliga möten är vanliga för att bedöma om tidsplanen hålls, testrapporter från systemtestare, eventuella önskemål från kunderna om förändringar m.m.

  • Kreativt med möjlighet till nyskapande
  • Skapa användarvänliga system som gör nytta
  • Tekniken utvecklas ständigt
  • Samarbete med andra webbutvecklare
  • Samarbete med andra yrkeskategorier som t.e.x. testare

Hur blir man webbutvecklare?

Det finns många vägar som leder till jobb som webbutvecklare. De längsta utbildningarna är civilingenjörsutbildningar inom t.ex. IT eller datateknik på fem år. Sedan finns det treåriga högskoleingenjörsutbildningar inom datateknik. Ingenjörsutbildningarna är tekniskt inriktade med mycket matematik. En mer samhällskunskapsinriktad utbildning är den till systemvetare på tre år. Dessutom finns en mängd yrkeshögskole- och andra utbildningsalternativ på ett till två år. Det går också att själv lära sig webbutveckling.

Det finns en mängd fristående kurser inom IT på högskolor och universitet. Kanske vill du lära dig mer om webbdesign, projektledning eller någon systemutvecklingsmetod. Certifikat inom olika tekniker och metoder kan öka dina chanser till anställning. T.e.x. någon teknik från Microsoft eller inom ITIL. De kan dock vara dyra. Det allra viktigaste för att bli en bra webbutvecklare är att du har ett gediget intresse för yrket och ägnar mycket tid åt det.

Passar du som webbutvecklare?

Den viktigaste egenskapen för dig som vill bli webbutvecklare är att tycka om programmering. Några andra egenskaper. Logiskt tänkande, d.v.s. att kunna dra en slutsats från resonemang. Analytiskt tänkande, d.v.s. att kunna utgå från en överblick ner till detaljer. För vissa system kan det krävas djupgående matematiska och tekniska kunskaper. Dessa egenskaper finns i den vänstra hjärnhalvan. För att kunna komma på nya lösningar krävs det även fantasi och kreativitet. Dessa egenskaper finns i den högra hjärnhalvan. Så den behövs också. Sociala färdigheter krävs eftersom man för det mesta arbetar i team och även kan ha kundkontakter. Ibland kan det bli övertidsarbete så att tidsplaner kan hållas. Långsiktighet i form av välskriven kod är viktigt för framtida utveckling.

  • Analytisk förmåga
  • Problemlösare
  • Noggrannhet
  • Fantasi
  • Välskriven tydlig kod

Karriärmöjligheter

Efterfrågan på webbutvecklare ser bra ut de närmaste åren enligt prognoser från SCB och Arbetsförmedlingen. Det finns arbetsmöjligheter inom renodlade webbyråer, digitala marknadsföringsbyråer, IT-företag, större företag med interna IT-avdelningar och offentliga verksamheter som några exempel. Yrkestitlarna och arbetsuppgifterna varierar. En del företag efterfrågar t.e.x. både frontend utvecklare och backend utvecklare medan andra vill ha s.k. fullstack utvecklare som ansvarar för såväl frontend- som backend utveckling. Andra yrkestitlar kan vara webbapplikationsutvecklare, webbprogramerare eller liknande. I det stora taget handlar det dock om webbutveckling. Som nyutbildad brukar du kallas junior och har en mentor under en tid. När självständighet uppnåtts kallas du senior. Sedan kan man avancera till projektledare, utvecklingschef och liknande. Att bredda sina kunskaper kan också vara bra för karriären.

Genomsnittslön för webbutvecklare

Marknadslönen för webbutvecklare ligger 2017 mellan 30 000 och 40 000 kr/månad enligt fackförbundet Unionen. Lönen är högre i storstäderna. Lönen är något högre inom den privata sektorn än den offentliga. Inom de programmeringsspråk och kunskaper det råder stor personalbrist på kan man förvänta sig högre lön. Naturligtvis påverkas lönen av om du är nyutbildad eller erfaren. Har du ytterligare kunskaper förutom webbutveckling som t.e.x. projektledning så kan det höja lönen. Att utföra ett bra arbete och ta på sig flera arbetsuppgifter är sannolikt bra för lönen.

Expandera/ minimera
Ladda upp ditt CV!
Öka din synlighet mot arbetsgivare.

Genomsnittslön per ort

Stockholm 34500 Kr
Göteborg 33600 Kr
Malmö 33000 Kr
Umeå 32600 Kr
Växjö 31000 Kr

Orter med flest jobb

  • Stockholm
  • Göteborg
  • Malmö
  • Umeå
  • Växjö

Topp 5 lärosäten

  • Medieinstitutet
  • Stockholm Universitet
  • Högskolan Väst
  • Örebro Universitet
  • Nackademin

Antal års erfarenhet

0 - 1 år 13%
1 - 2 år 3%
2 - 5 år 19%
5 - 10 år 23%
+10 år 42%

Utbildningar

  • Yrkesutbildad
  • Universitet/Högskola
  • Kandidatexamen
  • Gymnasieskola eller motsvarande
  • Enstaka kurser