Testare
Om du är social och har lätt för att samarbeta med andra, samt har ett intresse för IT kan jobbet som testare vara något för dig. Du arbetar med att testa olika program och datasystem för att kunna utvärdera användarvänligheten och upptäcka eventuella fel. Ibland är det även testaren som planerar och leder testningen, och ibland finns en särskild testledare som gör detta . Utvecklare och systemförvaltare är andra personer du arbetar tätt tillsammans med.
I jobbet som testare får du så kallade testfall som beskriver vad du ska utföra i programmet. Dessa skapas av testaren eller testledaren tillsammans med systemutvecklaren och ibland beställaren. Mycket av arbetet handlar om det runt själva testningen, dels förberedelser och dels arbetet efteråt med att utvärdera testet och förklara det för övriga parter inblandade i processen. Därför är det vanligen att jobbet innebär ganska många möten, men det beror givetvis på var man jobbar.
Ansvarsområden och fördelar med yrket
Ditt främsta ansvar som testare är att se till så att varje fel i programmet upptäcks och hinner åtgärdas innan programmet är färdigutvecklat. Ofta har du ansvaret för testningen från den första planeringen av testerna, genom hela testprocessen till analys av testresultat. För att kunna skapa en god användarvänlighet behöver du kunna tänka dig in i hur den framtida användaren av programmet kommer nyttja det. Det är även ditt jobb att kunna förklara de olika felen och bristerna i programmet för systemutvecklaren. Detta för att denne ska kunna förstå vad som behöver åtgärdas. Ofta arbetar testaren i projektform och det är vanligt att man också har en roll som projektledare. Detta innebär givetvis mer ansvar, men också mer frihet och diverse förmåner.
- Mycket ansvar
- Spännande att arbeta med nya program
- Goda karriärsmöjligheter
- Ofta flexibelt
- En bransch som ständigt utvecklas
Hur blir man testare?
Det viktigaste för att lyckas är att du har kunskap om system och gärna en del programmering. Hur du skaffat denna kunskap är inte lika viktigt. Chanserna att få ditt första arbete ökar däremot om du har en utbildning där du lärt dig grunderna, liksom dina chanser att senare kunna ta dig vidare i karriären. På högskola eller universitet kan du till exempel läsa systemvetenskap, datavetenskap eller valfri datainriktad ingenjörsutbildning. Det finns även KY-utbildningar, till exempel "Kvalitetssäkrare & testare".
För att få en tjänst som testare är det en fördel om du också har certifikat enligt ISTQB. För att få denna certifiering finns kortare kurser du kan läsa och som avslutas med en examination. Då man ofta arbetar med kunder internationellt har många arbetsgivare som krav att du ska ha goda kunskaper i engelska. Något annat som kan göra ditt CV mer attraktivt är en kurs i projektledning, vilket finns på de flesta högskolor.
Passar du som testare?
Som testare behöver du ha en förmåga att se helheten, samtidigt som du är noggrann och uppmärksam med ett öga för detaljer. Då arbetet ofta innebär att du arbetar i team nära dina kollegor behöver du ha god samarbetsförmåga och ha lätt för att kunna göra dig förstådd. Att kunna förklara invecklade tekniska problem för någon som inte kan så mycket om teknik är verkligen en förmåga som kan komma väl till pass. Att du är lösningsorienterad och har ett analytiskt synsätt är också viktigt. Vidare är det givetvis bra om du är intresserad av IT och system och tycker det är roligt. Det är nästan ett måste för att bli riktigt duktig. Då tekniken hela tiden utvecklas är det viktigt att du också gör det.
- Noggrann
- God samarbetsförmåga
- Öga för detaljer
- Intresserad av branschen
- Lösningsorienterad
Karriärmöjligheter
Många som gått en utbildning inom data får sina första jobb som testare. Var man hamnar senare i karriären beror lite på vad man läst för något och vad man är intresserad av. Inom IT-branschen finns många olika sorters jobb och samma befattning kan innebära väldigt olika saker beroende på vilket företag man jobbar på. Eftersom branschen hela tiden utvecklas kommer hela tiden nya chanser till spännande jobb. Om du tycker om programmering kan du till exempel gå vidare till en tjänst som utvecklare. Då kan du arbeta med att utveckla till exempel spel eller programvaror. Många går också vidare till tjänster som testledare, vilket innebär ett större ansvar. Du har även goda möjligheter att kunna starta eget eller arbeta som konsult på en konsultbyrå.
Genomsnittslön för testare
Enligt Unionen ligger marknadslönen år 2017 på mellan 30 500 och 41 000 kr. Då arbetsuppgifter och ansvarsområden varierar kraftigt är det dock vanligt med löner både över och under detta. Om du arbetar som testare och vill höja din lön är det bra att försöka få mer ansvar och en mer övergripande roll. Visa intresse för hur arbetsprocessen fungerar och se till att du lär dig fler områden. Låt cheferna veta att du vill utvecklas och lära dig mer.
Genomsnittslön
Öka din synlighet mot arbetsgivare.
Genomsnittslön per ort
Orter med flest jobb
- Stockholm
- Lund
- Göteborg
- Örebro
- Borås
Topp 5 lärosäten
- Stockholms Universitet
- KTH
- Göteborgs Universitet
- Blekinge Tekniska Högskola
- LTH
Antal års erfarenhet
Utbildningar
- Universitet/Högskola
- Yrkesutbildad
- Gymnasieskola eller motsvarande
- Nackademin
- IHM