Systemutvecklare
Som systemutvecklare arbetar du med att ta fram nya datasystem eller med att förbättra befintliga program. Du kan arbeta inom till exempel industrin för att styra maskiner eller som webbutvecklare för att bygga applikationer. Du behöver ha lätt för att förstå andra människor då systemet eller appen du skapar utgår från individens behov och efterfrågan på marknaden. Du arbetar nära kunden och ska vara en problemlösare!
Som systemutvecklare arbetar du med programmering av IT/data och bygger upp nya, eller utvecklar befintliga, system utifrån kundens behov. Ditt arbete bygger på en nära kontakt med kunden så det är viktigt att du tycker om att arbeta med människor. Du är kreativ med ett logiskt tänkande och du är en problemlösare som ser möjligheter. Arbetet sker ofta i projektform men du kan också anlitas som konsult inför en förändring.
Ansvarsområden och fördelar med yrket
Hela vårt samhälle styrs av olika datorsystem där allt från läkarbesök till att boka bilbesiktning sker i olika appar och på internet. Det är möjligt tack vare att någon såg en möjlighet och sedan har en systemutvecklare varit med och gjort det möjligt att förverkliga den genom att bygga upp systemet! Du är den som kan förbättra ett system till att fungera optimalt, men även skapa ett system från grunden som svarar mot kundens behov. Förutom att arbeta med appar så kan du också arbeta mot industrin och utveckla system som styr robotar i exempelvis gruvor. Du kan också anlitas som konsult åt bland annat myndigheter eller banker där verksamheten bygger på ett IT-system.
- Du är med och bygger framtiden
- Du är den som kan lösa problem
- Du ser möjligheter i omöjligheter
- Du tycker om att hjälpa andra människor
- Du är innovativ och kreativ
Hur blir man systemutvecklare?
En systemutvecklare har en universitets- eller högskoleutbildning. Exempel på utbildningar är civilingenjör i datateknik, data och systemvetenskapligt kandidatprogram, högskoleingenjör i datateknik, systemintegratör, kandidatprogram i affärssystem och tjänstdesign, kandidatprogram i dataspelsutveckling eller systemvetenskap med inriktning mot data. Det finns många olika inriktningar inom yrket såsom till exempel systemdesigner, systemarkitekt eller systemutredare och du kan specialisera dig till bland annat javautvecklare eller webbutvecklare.
En systemutvecklare ska ha fördjupade kunskaper i minst ett programmeringsspråk och även goda kunskaper i engelska. Det är bra om du har utbildning inom ekonomi och erfarenhet av verksamhetsutveckling samt att arbeta med problemlösning i team. Du kan vidareutbilda dig till exempelvis inom prestandatest eller studera utomlands i till exempel Information Technology. Det är bra om du har kunskap och förståelse för det yrkesområde/bransch du arbetar inom, då kan du lättare förstå vad kunden efterfrågar.
Passar du som systemutvecklare?
Det en systemutvecklare gör är att lösa problem och se möjligheter. Du ska ha lätt för att möta människor, vara lyhörd och förstå vad det är de behöver till sin verksamhet för att göra den bättre. Du ska vara nytänkande och kreativ och ha en känsla för detaljer samtidigt som du ser helheten. Arbetet sker utifrån så kallade agila metoder som du ska vara väl förtrogen med och du ska klara av att arbeta under tidspress då man oftast arbetar i projektform mot delmål och avstämning med kund. Det är viktigt att du är positiv, strukturerad och kan samarbeta med andra eftersom du ofta arbetar i team med beställaren eller användaren.
- Du är kreativ
- En problemlösare
- Tycker om människor
- Du är innovativ
- Du ser möjligheter
Karriärmöjligheter
Systemutvecklare finns överallt, även om de inte syns. Både inom privat och offentlig sektor. De anlitas både som konsulter åt myndigheter, banker eller som projektledare åt privata företag. Du ska ha fördjupad kunskap inom minst ett programmeringsspråk men kan du flera så har du större chans på arbetsmarknaden. Har du utbildning inom ekonomi, projektledning och verksamhetsutveckling har du också fler möjligheter att välja arbetsgivare. Det är en fördel om du känner till och förstår den bransch du väljer att arbeta inom. Du kan vidareutbilda dig på universitet eller högskola inom olika delar av systemutveckling men du kan också välja att studera utomlands, det finns förutom vidareutbildningar även masterprogram på universiteten.
Genomsnittslön för systemutvecklare
En systemutvecklare tjänar i genomsnitt 40 400 kronor i månaden, den lägsta lönen är 28 000 kronor och den högsta är 53 800 kronor. Inom den offentliga sektorn så tjänar man mest i Stockholm och minst i Malmö. Medellönen för de offentligt anställda är 35 800 kronor i månaden. I den privata sektorn tjänar man mest i Stockholm och minst i Umeå. Medellönen för de privatanställda är 40 800 kronor i månaden. Erfarenhet, skicklighet och tid inom yrket är det som höjer lönen mest!
Genomsnittslön
Senaste jobben
Öka din synlighet mot arbetsgivare.
Genomsnittslön per ort
Orter med flest jobb
- Stockholm
- Malmö
- Göteborg
- Lund
- Linköping
Topp 5 lärosäten
- Lunds Universitet
- Stockholms Universitet
- Göteborgs Universitet
- Uppsala Universitet
- KTH
Antal års erfarenhet
Utbildningar
- Yrkesutbildad
- Universitet/Högskola
- Doktorand
- Magister eller Civilingenjörsexamen
- Gymnasieskola eller motsvarande