Svetsare
Som svetsare jobbar du med att sammanfoga olika metaller med hjälp av olika svetsmetoder. Det kan vara att du ska reparera något eller montera någon form av stålkonstruktion. Du behöver ha god kännedom om olika metaller och hur de reagerar vid upphettning. Ofta så utgår du från en ritning innan du sätter igång själva svetsandet. Jobbet innebär att du jobbar i en bullrig miljö och det är viktigt att du kan handskas med det.
Som svetsare kan du vara anställd inom några olika sektorer. Till exempel inom verkstadsindustrin eller inom ett byggföretag. Du kan också vara anställd som underhålls- eller reparationspersonal. Beroende på vilken form av svetsning du utför så finns det några olika arbetsuppgifter. Du kan till exempel jobba med att svetsa rör eller vara verksam inom husbyggande eller olika former av brobyggande. Vilken form av inriktning du väljer är helt upp till dig själv!
Ansvarsområden och fördelar med yrket
I och med att yrket mer och mer automatiseras kräver det stort ansvar av dig som svetsare. Det är viktigt att till exempel svetsroboten fungerar felfritt och det gäller för dig att se till att det är så. Stor kännedom om olika metaller är också en viktig egenskap som krävs inom yrket. Det finns också en del säkerhetsföreskrifter som behöver följas. Därför är det ofta som det behövs en så kallad svetsarprövning. Det är ett prov man tar för att visa att man behärskar en viss svetsarmetod. Intyget man sedan får räcker i två år. Förutom att svetsa så ingår det lite andra uppgifter i yrket. Exempel på detta kan vara att man kapar och skär metaller som man sen ska använda i själva svetsningen.
- Relativt fritt yrke
- Varierande arbetsuppgifter
- Stort ansvar
- Kul och utvecklande
- Mycket samarbete med andra
Hur blir man svetsare?
För att bli svetsare kan det vara en fördel att ha läst det industritekniska programmet på gymnasiet med inriktning svetsning. Detta är dock inte den enda vägen att gå ifall du känner att detta är yrket för dig. Det finns nämligen en vuxenutbildning, så kallad YH-utbildning. På yrkeshögskolan läser du ett år innan du blir klart för certifiering. Vissa företag som säljer svetsprodukter och dylikt anordnar även egna utbildningar inom svetsning.
Det finns även många skolor, såväl gymnasieskolor som yrkeshögskolor, där du kan utbilda dig till internationell svetsare. Detta är en väldigt internationell erkänd utbildning med god kvalité och du får både praktisk och teoretisk erfarenhet inom yrket. Dessutom gör du ett flertal prov som gör att du får ett certifikat. Så det finns många olika vägar in i yrket om du känner att det här yrket verkligen är något för dig!
Passar du som svetsare?
Först och främst är det väldigt viktigt att du är noggrann när du ska jobba som svetsare. Det går inte att slarva när du ska svetsa ihop saker som kanske ska hålla i en lång tid framöver. Även om du ska vara noggrann så måste du även kunna hålla ett relativt högt tempo. Ibland kan yrket vara stressigt och därför att du viktigt att du är en lugn och stresstålig person. Utöver detta så är det också viktigt att ha ett säkerhetsfokus. Ibland kan yrket innebära stor risk för arbetsskador och därför är det alltid viktigt att följa de regler som finns och att använda rätt form av utrustning. Vikten av att ha en god samarbetsförmåga inom yrket ska inte heller underskattas.
- Ansvarstagande
- Noggrann
- God samarbetsförmåga
- Stresstålig
- Ha ett säkerhetsfokus
Karriärmöjligheter
Vägen till att göra karriär som svetsare går genom att ha en bra utbildning. Det finns en rad olika svetsmetoder och det vanligaste är att man specialiserar sig på en metod. Kanske är det så att du vill utöka dina chanser och bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Då kan du välja att kanske fördjupa dig i ännu en metod. Ju längre du har jobbat inom yrket, desto bättre blir du. Detta är kanske en lättare väg uppåt i karriären. Se till att vara noggrann men ändå hålla ett högt tempo så blir det lättare att göra karriär. Många företag erbjuder kurser för att öka kompetensen hos sin anställda så det kan vara en bra idé att kolla upp om något sådant erbjuds på din arbetsplats.
Genomsnittslön för svetsare
Medellönen för en svetsare ligger runt 23 000 kronor. Medellönen ligger på ungefär samma nivå i hela Sverige. I Västerbotten ligger den dock runt 26 000 kronor. För att få högre lön så är det som på de flesta arbetsplatser, att du som varit företaget trogen under en längre tid ökar i lön. Ett annat sätt kan vara att bredda sin utbildning och på så sätt bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Erfarenhet inom yrket 'r det som väger tyngst när det gäller att öka lönen.
Genomsnittslön
Senaste jobben
Öka din synlighet mot arbetsgivare.
Genomsnittslön per ort
Orter med flest jobb
- Stockholm
- Malmö
- Göteborg
- Västerås
- Jönköping
Topp 5 lärosäten
- Lernia
- Hermods
- Folkuniversitetet
- John Bauer Gymnasiet
- Folkhögskolan i Jakobsberg
Antal års erfarenhet
Utbildningar
- YH-utbildning
- KY-utbildning
- Universitet/Högskola
- Gymnasieskola eller motsvarande
- Övrigt