Skip to Content

Sjuksköterska

Sjuksköterskeyrket är ett meningsfullt och betydelsefullt arbete där man dagligen möter människor i alla åldrar och faser i livet. Att jobba som sjuksköterska handlar till stor del om att vårda och hjälpa människor som är i behov av omvårdnad. En av de viktigaste arbetsuppgifterna är att patienterna ska känna sig trygga och omhändertagna. I de dagliga arbetsuppgifterna ingår även att observera patienterna, bedöma olika situationer och ge omvårdnadsordinationer till andra medarbetare.

Yrket som till stor del är praktiskt har även administrativa uppgifter där planering, genomförande och dokumentation är en viktigt del för att kunna lämna korrekt information till sina medarbetare. Beroende på vart du är anställd ser också arbetsdagarna olika ut. Du kan arbeta inom privat eller offentlig sektor, på sjukhus, vårdcentral, skola eller privat klinik. Oavsett arbetsplats, står du som sjuksköterska varje dag inför ett utmanande och spännande arbete - att ta hand om och hjälpa människor.

Ansvarsområden och fördelar med yrket

Som sjuksköterska ansvarar du för att patienterna får en säker och lämplig vård, det tillsammans med ditt team av läkare och undersköterskor. Övriga ansvarsområden är medicinska ordinationer - vilket innebär läkemedelshantering och läkemedelsadministration, samt ledning av omvårdnadsarbetet. En fördel med yrket är alla de möjligheter som finns till val av inriktning och vidareutbildning. Det finns alltid ett behov av kompetent personal inom sjukvården vilket gör att yrket är högt eftertraktat på arbetsmarknaden. Du kan om du vill även jobba utomlands med organisationer som läkare utan gränser. Det är ett roligt och varierande jobb, där ingen dag är den andra lik. Du har möjlighet att göra skillnad och ständigt lära dig nya saker. Dessutom är det socialt då du dagligen möter nya spännande människor.

  • Varierande - ingen dag är den andra lik.
  • Socialt och meningsfullt.
  • Möjlighet till arbete utomlands.
  • Eftertraktad på arbetsmarknaden.
  • Chans att varje dag göra skillnad.

Hur blir man sjuksköterska?

För att bli sjuksköterska behövs en relevant utbildning på högskola eller universitet. Utbildningen ger både en ämnesexamen inom omvårdnad och yrkesexamen med legitimation. Sjuksköterskeprogrammet eller sjuksköterskeutbildningen som den också kallas finns på flera universitet och högskolor runt om i Sverige. Programmet är tre år långt och omfattar 180 högskolepoäng. Praktik är en stor del av utbildningen och den ger dig goda förutsättningar för att kunna utföra yrket. Det finns även möjlighet att studera utomlands och få en svensk legitimation.

Med en sjuksköterskeexamen finns flera möjligheter till att vidareutbilda sig till specialist inom flera områden. Universiteten och högskolorna erbjuder ett flertal master och magister utbildningar. Inriktningar som intensivvård, ambulanssjukvård och psykiatrisk vård är bara några olika exempel. Det går även att fördjupa sina kunskaper inom viss specifik omvårdnad. Som sjuksköterska är det viktigt att kunna hantera stressiga situationer. Yrket kräver en god social kompetens och förståelse. Det är även fördelaktigt med ett intresse inom medicin och omvårdnad.

Passar du som sjuksköterska?

Yrket passar dig som brinner för att hjälpa andra människor och som vill arbeta i en rörlig och varierande miljö. Du bör ha en god kommunikativ förmåga, då det är viktigt i arbetet som sjuksköterska att man förstår både patient och anhörig i den situation som de befinner sig. Det är ett ansvarsfullt arbete som kräver noggrannhet, lyhördhet och öppenhet. Att vara stresstålig och uppmärksam är också fördelaktiga egenskaper för att klara av alla olika situationer som kan uppstå. Du bör också gilla utmaningar och variation i dina dagliga arbetsuppgifter. Det är ett meningsfullt arbete och är perfekt för dig som vill arbeta med möjlighet till förändring. Då olika specialinriktningar också behöver olika kompetenser och erfarenheter, finns det en tjänst inom sjuksköterskeyrket för alla!

  • God social kompetens
  • Stresstålig
  • Uppmärksam
  • Ansvarstagande
  • Ledaregenskaper

Karriärmöjligheter

Eftersom att yrket är brett finns det goda möjligheter som sjuksköterska att avancera i karriärstegen. Med yrkeserfarenhet kan du bli befordrad till avdelningschef på en vårdavdelning eller få en position som vårdutvecklare. Det finns även möjlighet att arbeta som handledare för sjuksköterskestudenter. Du kan även byta mellan privatvård och offentligvård och arbeta som bemanningssköterska eller företagssköterska. Universitet och högskolor erbjuder även specialistutbildningar för dig som vill arbeta på en annan avdelning. Det finns även möjligheter utanför vården bland annat inom läkemedelsindustrin, med utredningsarbete eller annan hälsa och sjukvårdsadministration vid landstinget. Att arbeta med forskning inom vården är också en väg man kan välja för att utveckla sin karriär. Jobb inom yrket finns i hela landet vilket också bidrar till fler karriärmöjligheter.

Genomsnittslön för sjuksköterska

Hur mycket en sjuksköterska tjänar beror till stor del på yrkeserfarenhet och anställningsområde. Lönerna kan variera mellan region och landsting samt inom privat verksamhet. Kommunerna betalar i snitt 2000kr mer än landstingen. Genomsnittslönen för nyutexaminerade sjuksköterskor som arbetar inom offentligsektor ligger mellan 24 000 - 25 000 kr i månaden. Har du en specialistutbildning och arbetat under en längre period ligger ingångslönen högre. Som bemanningssköterska kan man få en lön på runt 33 000kr. Inom bemanning kan lönesättningen vara baserad på uppdrag men även kompetens och erfarenhet.

Expandera/ minimera
Ladda upp ditt CV!
Öka din synlighet mot arbetsgivare.

Genomsnittslön per ort

Stockholm 27200 Kr
Malmö 25000 Kr
Örebro 24900 Kr
Göteborg 24700 Kr
Luleå 24400 Kr

Orter med flest jobb

  • Stockholm
  • Malmö
  • Örebro
  • Göteborg
  • Luleå

Topp 5 lärosäten

  • Stockholms Universitet
  • Örebro Universitet
  • Göteborgs Universitet
  • Umeå Universitet
  • Karolinska Institutet

Antal års erfarenhet

0 - 1 år 26%
1 - 2 år 3%
2 - 5 år 14%
5 - 10 år 15%
+10 år 42%

Utbildningar

  • Universitet/Högskola
  • Kandidatexamen
  • Grundskola