Produktchef
En viktig del av yrket som produktchef är att vara ambassadör för sitt varumärke - både externt och internt. Mycket av ansvaret ligger i att dela information om produkten, samt att skapa kontakter inom branschen ifråga. Att externt vara ambassadör för sitt varumärke innebär att hantera leverantörer, kunder, samt marknaden. Det är dock arbetet mot de interna delarna som är dominerande.
Det ställs många krav i yrket som produktchef. Man behöver kunna hantera rollen på ett effektivt sätt, vilket betyder att vissa egenskaper uppskattas framför andra. Till exempel att vara lyhörd, drivande och flexibel. Under olika faser av produktionen behövs olika egenskaper hos ambassadören. I början när produkten ska lanseras krävs driv. Under senare faser, "mognadsfasen", krävs mer av en förvaltande roll. Man behöver alltså ha flera ägg i sin korg för att kunna vara ambassadör!
Ansvarsområden och fördelar med yrket
En produktchef får vara med under alla stadier när en produkt skapas. När den ska tillverkas krävs entreprenörsanda och driv, senare krävs en mer förvaltande roll när produkten är i en så kallad "mognadsfas". Det krävs även att man kan skapa bra kontakter externt och kunna sälja in sin produkt på rätt sätt. Du får använda dig av många olika egenskaper och utveckla dem i samband med jobbet. I det här yrket får du arbeta med ett flertal olika delar, därför blir jobbet aldrig tråkigt! Du får till exempel arbeta med: inköp, marknadsföring, förhandlingar, säljstöd, strategi och utveckling. Mycket handlar om att skapa bra intern kommunikation, eftersom det är nyckeln till att lyckas. Informationshanteringen intern är det som väger mest.
- Jobbet är varierande
- Du får nätverka
- Får vara ambassadör
- Socialt utmanande och tillfredsställande.
- Jobbet är utvecklande
Hur blir man produktchef?
Trots att rollen som produktchef är både rolig och utmanande, ska man vara medveten om att jobbet inte alltid är lätt. Det finns många bra utbildningar att välja mellan, t.ex. Brand Marketing i praktiken på Företagsuniversitetet eller varför inte Sales och Marketing på en yrkeshögskola. Genom universitetet kan du studera till civilekonom, vilket också är ett mycket bra sätt att komma in på banan.
För att få en bra roll som produktchef är utbildning A och O. Utöver detta behöver du även besitta en del andra förmågor, som att förstå hur dagens teknik utvecklas, jobba strategiskt och delegera arbete till andra kollegor. Rollen har förändrats mycket under årens gång och har gått från att vara mer centrerad, till att vara involverad på flera olika plan. Man behöver därför kunna prioritera rätt, för att se vart utmaningarna är som störst.
Passar du som produktchef?
Som tidigare nämnts behöver man vara mycket flexibel i sitt arbete som produktchef. Jobbet är varierande och man arbetar ofta under en stor tidspress. Här gäller det att kunna arbeta självständigt, samtidigt som man kan vara lyhörd och nyfiken på andras idéer och inputs. Alla produktchefer behöver ha en förmåga att kunna skapa nya kontakter och nya nätverk, eftersom detta driver produkten och företaget framåt. Arbetstiderna är oftast fasta kontorstider, men det är inte ovanligt att man tar med sig arbetet hem. Ibland både fysiskt och psykiskt. En annan viktig egenskap är att behärska både svenska och engelska flytande. Har du dessutom kunskap i något annat språk, kan detta absolut ses mycket meriterande.
- Social
- Problemlösningsfokuserad
- Flerspråkig
- Ansvarsfull
- Strukturerad och noggran
Karriärmöjligheter
Att hitta jobb som produktchef är inte speciellt svårt, åtminstone inte om du inte har ett specifikt företag i åtanke. Det vanligaste sättet är att vända sig till olika hemsidor som förmedlar jobb, men man kan också ha möjlighet att arbeta sig uppåt på en redan befintlig arbetsplats. Alla människor fungerar och strävar efter olika saker och vissa vill söka sig till de större verksamheterna direkt. Andra satsar på en mindre verksamhet, för att skaffa sig erfarenhet och växa in i rollen i ett lugnare tempo. Som med allt annat finns det både för- och nackdelar med båda alternativen, men kom ihåg att de större verksamheterna oftast kräver lika mycket utbildning, som erfarenhet.
Genomsnittslön för en produktchef
Lönen för en produktchef är inte dålig och även på en mindre verksamhet brukar lönen inte understiga 36.000 kronor/månad. Arbetar man på en större verksamhet, brukar man säga att genomsnittslönen ligger på 46.000 kronor och uppåt. Det finns många faktorer som spelar in för att få en högre lön, t.ex. om du har många underanställda, förmåga att leda, varit chef tidigare och alltid levererar bra resultat. Detta är ett tydligt tecken på att erfarenhet och utbildning är minst lika viktigt.
Genomsnittslön
Senaste jobben
Öka din synlighet mot arbetsgivare.
Genomsnittslön per ort
Orter med flest jobb
- Stockholm
- Göteborg
- Linköping
- Malmö
- Örebro
Topp 5 lärosäten
- KTH
- Chalmers
- Stockholms Universitet
- Högskolan i Borås
- Luleå Tekniska Högskola
Antal års erfarenhet
Utbildningar
- Enstaka kurser
- Universitet/Högskola
- Gymnasieskola eller motsvarande
- Yrkesutbildad
- Magister eller Civilingenjörsexamen