Löneadministratör
En löneadministratör administrerar lönerna på en arbetsplats. Du måste gilla service och siffror! I arbetet ingår ofta också att arbeta med tidrapporter, enklare bokföring, förmånsberäkningar, pensionsberäkningar, utläggsredovisning och kollektivavtal. Du ska kunna lagar och regler om skatter, semester, föräldraledighet och mycket mera. Yrket kräver en del systemtekniska kunskaper. Du ska kunna arbeta självständigt och ta ansvar för dina arbetsuppgifter men du ska också kunna samarbete och ge god service till arbetsplatsens anställda.
En löneadministratör har en central roll på arbetsplatsen med en rådgivande funktion både mot de anställda men också mot ledningen. Ditt ansvar är lönehanteringen som ofta är en stor post i företagets kostnader. I arbetet ingår ofta att arbeta med anställningsavtal och alla andra frågor som hänger ihop med personal och ekonomi. Det kan handla om pensioner, föräldraledighet och kollektivavtal. Det är viktigt att du håller dig uppdaterad lagar och regler. Du behöver goda sociala färdigheter, vara flexibel och noggrann.
Ansvarsområden och fördelar med yrket
Dina ansvarsområden som löneadministratör är lön och lönehanteringen. Arbetet är administrativt men du ska också ge support och vara ett stöd till både chefer och medarbetare och därför är det viktigt att du är servicemedveten, flexibel och socialt kompetent. Mycket av arbetet sker i olika datasystem och det är viktigt att hålla sig uppdaterad på nyheter, lagar och regler.
Det är en spännande utmaning med varierade och utvecklande arbetsuppgifter. Utöver lönehantering är dina ansvarsområden ofta tidrapporter, ledigheter och pensionsfrågor. Du är spindeln i nätet och har ofta kontakter med myndigheter som till exempel Skatteverket och Försäkringskassan. Det är ett självständigt arbete med stort eget ansvar. Är du nyfiken och självgående? Har du ordningssinne och känsla för struktur? Gillar du siffror och ekonomi? Då passar yrket dig perfekt!
- Varierade arbetsuppgifter
- Stort eget ansvar
- Samarbete med övrig personal
- Goda utbildningsmöjligheter
- Kreativt och utvecklande
Hur blir man löneadministratör?
Det finns olika vägar för att studera till löneadministratör. Du kan välja att studera på distans eller på ett utbildningsinstitut. Utbildningen kan du hitta hos till exempel studieförbund, yrkesutbildningar och på Komvux. Du kan också studera lön, löneadministration och ekonomi via en högskola eller på ett universitet. I många utbildningar ingår båda studier och praktik. I din tjänst måste du hålla dig uppdaterad för regelverken ändras. Det finns flera möjligheter till vidareutbildning.
Det finns flera möjligheter till fördjupning och fortsättningskurser inom olika områden som en löneadministratör arbetar med. Det vara vara hantering av semester, bilförmån, sjuklönelagen, skattefrågor eller en djupdykning i löneadministration. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad på regler och lagar. Välj mellan endagarskurser, distanskurser, kvällskurser och onlinekurser. Efter genomförd kurs finns ofta möjlighet att skriva ett prov eller göra inlämningsuppgifter för att få ett intyg eller ett certifikat som kan ge extra tyngd till ditt CV.
Passar du som löneadministratör?
En löneadministratör har en viktig funktion på arbetsplatsen. Vi lever i ett samhälle i ständig förändring och därför kräver yrket ständig uppdatering i lagar och regler och i teknisk utveckling. Självklart ska du ha grundläggande kunskap om löneadministration men du måste också ha en stor social kompetens för att möta ledningen och de anställdas frågor och funderingar. Du ska vara flexibel, nyfiken och ansvarstagande. Du ska gilla siffror och att ha många saker på gång samtidigt. Det är också viktigt att du kan arbeta efter en deadline. Det kommer du att göra varje månad. Det ställer höga krav på dig som person men du får ett roligt arbete med stor frihet och stort personligt ansvar. Du kommer att få många möjligheter till vidareutbildning och fördjupning.
- Noggrann
- Social
- Flexibel
- Lösningsorienterad
- Flexibel
Karriärmöjligheter
Det finns många tillfällen att arbeta som löneadministratör, både privata företag och den offentliga sektorn med kommuner, statliga verk och myndigheter efterfrågar duktiga löneadministratörer. Det finns också möjligheter att arbeta internationellt. Du kommer att arbeta för och med medarbetare och chefer i frågor som rör anställning, lön, ledigheter, semester och pension. Det är viktigt att du håller dig uppdaterad i dessa frågor och att du är nyfiken och hela tiden vill lära dig och förstå mer. Arbetet är bredare nu än tidigare och detta gör att det finns flera roller att välja på. Det finns fördjupningskurser som kan ge dig intyg och certifikat för att ge dig fler karriärmöjligheter. Det är också viktigt att du håller dig uppdaterad i olika system och med tekniska hjälpmedel.
Genomsnittslön för löneadministratör
En löneadministratör tjänar mellan 27 000 och 33 000 kronor per månad. Det beror på vilka kunskaper du har, var du arbetar och hur mycket erfarenheter du har. För att utvecklas och få karriärmöjligheter är det viktigt att ständigt utvecklas, får nya erfarenheter och kunskaper och att du är flexibel och visar goda arbetsresultat. Visa att du kan arbeta med olika arbetsuppgifter och att du inte är rädd för utmaningar. Att fördjupa sig i ett ämne, bli specialist, kan vara en väg att gå eller att bli projektledare eller gruppchef.
Genomsnittslön
Senaste jobben
Öka din synlighet mot arbetsgivare.
Genomsnittslön per ort
Orter med flest jobb
- Stockholm
- Göteborg
- Malmö
- Linköping
- Trollhättan
Topp 5 lärosäten
- Komvux
- Folkuniversitetet
- Stockholms Universitet
- Hermods
- IHM Business School
Antal års erfarenhet
Utbildningar
- Yrkesutbildad
- Gymnasieskola eller motsvarande
- Certifierad
- Universitet/Högskola