Inköpschef
Som inköpschef köper du in varor och tjänster till ett företag. Du arbetar med att säkra inköpen av produkter och olika sorters tjänster från de olika leverantörerna. Du gillar att förhandla med kunder och på mindre firmor är det just inköpschefen som fungerar som inköpare. Om du arbetar för ett större företag är det ditt jobb att vara med i anskaffningsprocesserna och göra inköpsbesluten.
Ditt jobb är att samla in produktdata och olika analyser samt göra utredningar vad som lönar sig att köpa in till företaget och fundera ut en budget som sedan skall följas. Som inköpschef skall du ha lätt att samarbeta med dina arbetskamrater och du behöver kunna ta eget initiativ till olika frågor som berör anskaffningar. Du skall vara en bra förhandlare och veta vilka lagar och föreskrifter som gäller inom handel och affärsverksamhet
Ansvarsområden och fördelar med yrket
Att jobba som inköpschef är roligt och drivande. Du kan välja att jobba privat eller inom den offentliga sektorn eftersom inköpschefer finns i nästan alla branscher. Det är ditt jobb att hitta nya leverantörer och samarbetspartners. Du har även kontakt med de befintliga leverantörerna och bedömer kvaliteten, priset och leveranstider för produkterna de säljer. Du kommer att träffa olika slags människor och det är ditt jobb att se till att företaget gör bra affärer och går på plus. På denna post är din uppgift alltså att se till att man inom företaget handlar rätt när det gäller inköp av varor. Du skall förstå dig på företagets inköpsbehov och gärna ha juridiska kunskaper.
- Mångsidigt arbetsfält
- Intressanta arbetsuppgifter
- Möjlighet till utlandsresor
- En konkurrenskraftig lön
- Självständigt arbete
Hur blir man inköpschef?
När du vill börja arbeta som inköpschef behöver du ekonomisk eller teknisk utbildning från någon gymnasieskola eller högskola. Du har betydligt enklare att jobba om du har ingående kännedom om den bransch där du vill arbeta. Inköpare och inköpschefer har väldigt ofta en ekonomisk eller teknisk utbildning. Vid en lägre utbildningsnivå än högskoleutbildning krävs det oftast en vidareutbildning, till exempel inom import, export, inköp, juridik eller företagsekonomi.
Det är ett stort plus om du har en bra kännedom om någon viss bransch där du gärna vill arbeta. Om du till exempel arbetar med upphandling av IT-produkter och tillhörande tjänster är det väldigt bra att ha kunskap inom just IT-branschen. Som inköpschef kan du ha olika stora företag, butiker eller butikskedjor eller någon kommun som din arbetsgivare. Du kan dessutom delta i olika former av kompetensutveckling och bli till exempel Diplomerad Upphandlare.
Passar du som inköpschef?
I ditt arbete som inköpschef skall du klara av att bedöma och ta emot offerter och förhandla priser och kunna skriva avtal. Du skall gärna vara samarbetsvillig och ha lätt att diskutera med andra människor i branschen. Du reser relativt mycket så du skall vara färdig att spendera nätter ifrån familjen och vännerna. Det är också ett stor merit att kunna prata flera språk eftersom du som inköpare högst antagligen kommer att besöka olika sorters mässor runt om i världen. Du skall vara intresserad av vad som händer omkring dig och vara på det klara med vilka trender som är på kommande, speciellt om du arbetar inom kläd- och modesektorn.
- Vara social
- Våga ta risker
- Färdig att resa
- Kunna fatta beslut
- Vara trendmedveten
Karriärmöjligheter
När du som inköpschef jobbat ett tag kan du specialutbilda dig inom en speciell nisch. På detta sätt kommer du att vara högt efterfrågad och du kommer att ha möjlighet till nya spännande uppgifter. Du kan satsa på att bli internationell inköpare eller kanske du vill kvalificera dig på vissa produkter inom ett specifikt område. Är du färdig att byta ut ditt trygga liv i hemlandet mot ett spännande affärsliv i något europeiskt land, kan det även öppna sig många intressanta jobb. Att läsa sig till Diplomerad inköpare kan löna sig ifall du vill ha en merit till på CV:n. Att studera det som intresserar dig kring yrket, brukar vara en lyckad lösning.
Genomsnittslön för inköpschef
Enligt statistiken förtjänar en inköpschef i genomsnitt mellan 37 000 och 50 000 kronor per månad ifall han/hon har en något lägre svårighetsnivå. När kunnandet stiger och du uppnår en högre svårighetsgrad, kommer lönen att hamna på cirka 46 000 kronor eller mer. Allt beror på hur mycket du deltar i själva planerandet, rekryteringen och uppföljningen av verksamheten. Lönen påverkas även av om du är i en beslutsfattande ställning och ifall du är chef över en litet eller stort företag, samt hur många underställda du har.
Genomsnittslön
Öka din synlighet mot arbetsgivare.
Genomsnittslön per ort
Orter med flest jobb
- Stockholm
- Göteborg
- Jönköping
- Malmö
- Karlstad
Topp 5 lärosäten
- IHM
- Lunds Universitet
- Stockholms Universitet
- Södertörns Högskola
- Linköpings Universitet
Antal års erfarenhet
Utbildningar
- Yrkesutbildad
- Magister eller Civilingenjörsexamen
- Universitet/Högskola
- Specialutbildning
- Certifierad