Ingenjör
Ingenjör är en bred jobbtitel och beroende på vilket område du väljer kan din arbetsplats vara allt från ett kontor till en fabrik eller kanske en rymdstation. Det är ett spännande jobb som framför allt passar den tekniskt intresserade men eftersom yrket är så brett kan du hitta ingenjörer inom de flesta branscher. Ingenjörer arbetar ofta med att lösa problem eller ta fram nya produkter. Framför allt är det ett jobb du inte tröttnar på då det är så varierat.
Ingenjörer behövs på både stora och små företag. De kan arbeta både inom den privata och den offentliga sektorn. Många ingenjörer arbetar dessutom som konsulter på olika arbetsplatser. Med ett arbete som ingenjör kan du specialisera dig inom just ditt intresse. Är du intresserad av datorspel kan du jobba med att utveckla nya spännande spel och gillar du skönhetsprodukter kan du till exempel arbeta med att ta fram nya hårvårdsprodukter.
Ansvarsområden och fördelar med yrket
Ingenjörsyrket är oavsett arbetsplats ett yrke där du får ta mycket ansvar men även har stor möjlighet att påverka både din omgivning och kanske även resten av världen. Det är viktigt att du tar det ansvaret. Ingenjören arbetar med problemlösning, till exempel att ta fram nya produkter eller att utveckla produkter.
Ofta är man även projektledare och själv ansvarig för att utveckla en viss produkt. Oavsett vad du arbetar med så kommer det under utvecklandet att uppstå olika problem som du måste lösa. Arbetar du som konsult på ett konsultbolag är du ansvarig för att lösa kundens problem och verkligen hitta en lösning. Som sagt, att vara ingenjör är i grund och botten att vara en problemlösare inom många områden.
- Stor möjlighet att påverka omvärlden
- Mycket ansvar
- Många möjliga arbetsplatser
- Spännande med problemlösning
- Du kan välja vilken bransch som helst
Hur blir man ingenjör?
För att få kalla dig ingenjör måste du ha läst på högskola eller universitet. Utbildningen till högskoleingenjör är tre år och utbildningen till civilingenjör är fem år. Vilken du bör välja beror lite på vilket ämne som intresserar dig. Värt att nämna är att civilingenjörer i genomsnitt har både en högre ingångslön och en högre medellön, men blir man riktigt duktig har utbildningens längd mindre betydelse. Du kan även läsa en master- eller magisterkurs efter att du tagit din examen.
När man väljer master- eller magisterkurs kan man antingen välja att fördjupa sig inom sin inriktning eller att fokusera mer på en annan inriktning för att få mer bredd. En del ingenjörer har även läst företagsekonomi vilket är väldigt nyttigt. Språk är alltid bra att ha. Även juridik, och då framför allt immaterialrätt, kan komma till stor nytta för en ingenjör. Sedan kan du passa på att läsa extra kurser i projektledning och ledarskap om du har möjlighet.
Passar du som ingenjör?
För att bli en framgångsrik ingenjör måste du vara en person med ett starkt driv att lösa problem och du måste tycka att det är roligt. Det är inte mycket som slår känslan när man väl lyckas hitta en lösning. Du behöver kunna ta mycket ansvar, både för ditt eget och många gånger även för andras arbete. Givetvis behöver du också vara tekniskt intresserad och gilla utvecklingar och förändring. En känsla för matematik och ett analytiskt och logiskt tänkande kommer vara till stor hjälp. Har du även lätt att samarbeta med andra är det en fördel då arbete ofta sker i team men du kan garanterat även hitta ett arbete där du får arbeta mer ifred, om det är så du trivs.
- Logiskt tankesätt
- Ansvarsfull
- Problemlösare
- Analytisk
- Tekniskt intresse
Karriärmöjligheter
Vilka karriärmöjligheter du har som ingenjör beror delvis på vilken inriktning du har. Oavsett detta så är det ett brett yrke med mycket goda karriärmöjligheter. Ingenjörer behövs alltid och till allt, i grund och botten, och möjligheterna är i princip obegränsade. Tröttnar du kan du byta arbetsplats och få helt andra arbetsuppgifter eller helt byta bransch. Många ingenjörer jobbar som konsulter på konsultbyrå och får då jobba med olika kunder på många olika arbetsplatser. Det är även många ingenjörer som startar eget efter en tid i branschen. Då kan du utveckla, producera och lansera en helt egen produkt. Du kan också arbeta som konsult med eget företag och hyra ut dig till de företag som behöver din expertis. Som du märker finns det otroligt mycket möjligheter i ingenjörsvärlden.
Genomsnittslön för en ingenjör
Medellönen för ingenjörer var 48 600 kr år 2016. Lönen för en ingenjör varierar dock väldigt mycket beroende på vilken inriktning man har men också vilken bransch man arbetar inom. Givetvis har det även påverkan var i landet man arbetar, liksom om det är offentlig eller privat sektor. Det har även betydelse hur länge du har studerat, både för ingångslönen och för medellönen senare. För att få upp sin lön kan det vara till fördel att byta tjänst eller företag, och givetvis gärna till en tjänst med mer ansvar.
Genomsnittslön
Senaste jobben
Öka din synlighet mot arbetsgivare.
Genomsnittslön per ort
Orter med flest jobb
- Stockholm
- Uppsala
- Gothenburg
- Malmö
- Lund
Topp 5 lärosäten
- KTH
- Stockholms Universitet
- Chalmers
- Umeå Universitet
- Lunds Universitet
Antal års erfarenhet
Utbildningar
- Yrkesutbildad
- Universitet/Högskola
- Magister eller Civilingenjörsexamen
- Gymnasieskola eller motsvarande
- Grundskola