Elektriker
En elektrikers karriär är omväxlande och innehåller en mängd möjligheter. I första hand arbetar du med installationer, reparationer och felsökningar. Det finns flera inriktningar att välja och det finns goda möjligheter till vidareutbildning inom yrket. Samhällets utökade behov av elektriker är också något som är positivt. Som färdigutbildad kan du arbeta inom ett brett område, bland annat elkraftföretag, elinstallationsföretag eller på olika industriella elavdelningar.
Som elektriker får du möjlighet att arbeta med många olika uppgifter, beroende på vilken inriktning du valt. Det är ett givande yrke där många uppskattar kombinationen av att både få arbeta med händerna och att möta intellektuella utmaningar. Industrielektriker, installationselektriker, serviceelektriker och distributionstekniker är alla vanliga inriktningar inom yrkesområdet. Det är bra att ha i åtanke att de flesta inriktningar oftast har samma grundutbildning som bas. En elinstallatör behöver ha ett behörighetsbevis som visar behörighet för olika typer av spänningsnivåer.
Ansvarsområden och fördelar med yrket
Då tekniken ständigt utvecklas är elektriker är oumbärliga i dagens moderna samhälle. Några förekommande ansvarsområden inom yrket är installation av elektricitet i hus och hem, samt underhåll av redan installerade elektriska anläggningar. Två andra stora områden är de som inkluderar arbets- och industrirelaterade anläggningar och den inriktning som rår över ansvarsområden som datalarm och säkerhetssystem. Då man arbetar inom ett brett område har man turen att få göra många olika saker. Det kan vara skönt att slippa arbeta enformigt, och få ta del av alla processer. Dessutom har du möjlighet att lära av de många andra arbetsgrupperna som finns på ett bygge, så som snickare och golv- och rörläggare. Det är med andra ord en givande arbetsmiljö!
- Varierande arbetsuppgifter
- En arbetsmarknad med god prognos
- Ett givande yrke med utvecklingsmöjligheter
- Chans till att bestämma sitt eget schema
- Tillfällen att lära sig av andra yrkesgrupper
Hur blir man elektriker?
För att kunna arbeta som elektriker behöver du ha genomgått en relevant utbildning. Elprogram på gymnasienivå finns att läsa på ett flertal gymnasieskolor i de allra flesta kommuner. Program med olika inriktningar kan förekomma, och de kurser som generellt finns på elprogrammet brukar också kunna läsas på komvux. Elektroingenjör eller elingenjör kallas utbildningen vanligtvis om du läser på universitetsnivå, men det är mer förekommande att folk söker sig till yh-utbildningar.
Har du redan en grundutbildning inom yrket, eller är du nyfiken på vad det finns för utvecklingsmöjligheter när du arbetar som elektriker? Det finns ett flertal magister- och masterprogram som är särskilt lämpade för dig som vill fördjupa dig i ämnet. Är du ute efter ett annat sätt att vidareutbilda dig kan du t.ex. börja med att försöka reda ut vilka kunskapsluckor du har. Fundera på vad du skulle vilja bli bättre på i ditt yrke och utgå från det.
Passar du som elektriker?
Ofta är en elektrikers arbete förlagt med tidiga morgnar, så det kan vara bra om du tycker om att starta din dag tidigt! En god fysik är viktig för att undvika framtida skador då en elektrikers jobb stundvis kan vara fysiskt krävande. Likaså är det bra att ha i åtanke att du som elektriker kan uppleva en del stress när stora arbeten behöver utföras på bestämd tid. En trygg och lugn personlighet kan därför passa riktigt bra, även om också den ivrige och nyfikna får stor användning för sina egenskaper! Ett jobb inom detta yrke är också perfekt för dig som kan arbeta på flexibla tider, och inte drar dig för att jobba över någon timme här och där.
- God fysik
- Kunna samarbeta väl
- Vara noggrann
- Ha god struktureringsförmåga
- Ha hög säkerhetsmedvetenhet
Karriärmöjligheter
Inom elektrikeryrket märker du ofta tidigt att det finns många vägar att gå för att skräddarsy den karriär du vill ha. Kanske siktar du in dig på att bli chef eller arbetsledare, eller varför inte bli energiexpert eller konstruktör? Möjligheterna är oändliga, har du t.ex. alltid drömt om att starta eget så har du med en elektrikerutbildning i grunden världens chans till en framgångsrik firma. Vill du arbeta dig uppåt för att nå en högre position inom yrket som elektriker är det erfarenhet som väger tyngst. Det kan vara bra att ha arbetat i några år med olika arbetsuppgifter för att få lite kött på benen. Försök också se så många olika arbetsplatser som möjligt för att vidga dina vyer.
Genomsnittslön för elektriker
Lönerna kan variera beroende på vilken inriktning du valt. Generellt är dessa som högst inom den kommunala och statliga sektorn, och en genomsnittslön för alla sektorer ligger på 30 000 kr. Ett smart knep för att höja sin lön som elektriker är att jobba på ackord, också kallat ATL (ackordstidlista). Detta innebär att ju klokare du planerar ditt arbete, desto mer pengar kan du få ut i lön. Med andra ord får du rätt betalt för det arbete du faktiskt utför. Din semesterersättning och din sjuklön påverkas också positivt.
Genomsnittslön
Senaste jobben
Öka din synlighet mot arbetsgivare.
Genomsnittslön per ort
Orter med flest jobb
- Stockholm
- Göteborg
- Malmö
- Örebro
- Vänersborg
Topp 5 lärosäten
- Hermods
- Lernia
- Teknikutbildarna
- Komvux
Antal års erfarenhet
Utbildningar
- Gymnasieskola eller motsvarande
- Yrkesutbildad
- Universitet/Högskola
- Grundskola