Ekonomiassistent
Att arbeta som ekonomiassistent innebär ett ansvarsfullt arbete. En ekonomiassistents arbetsdag kan bestå av varierande arbetsuppgifter. Till exempel kan arbetsuppgifterna innehålla posthantering, fakturering, momsredovisning, kontering, betalningar och avstämningar. Ofta jobbar du med fokus på månadsbokslut. Det är viktigt att du är en bra lagkamrat, men samtidigt måste du också kunna klara uppgifter helt själv. Om du tycker om att jobba med siffror, är detaljinriktad och noggrann är detta jobbet för dig.
Yrket som ekonomiassistent innebär också en hel del varierande administrativa uppgifter, som till exempel att skriva brev eller påminnelser till kunder. Att ha återkommande kontakt med myndigheter, som till exempel Skatteverket eller Handelskammaren, är en viktig del i arbetet. Ibland kommer du även ha ett nära samarbete med både interna och externa revisorer. Jobbet kan också innebära att du får göra rapporter och analyser för andra avdelningar i samma företag.
Ansvarsområden och fördelar med yrket
Som ekonomiassistent är du ett stöd till alla i organisationen och du kan ha många olika ansvarsområden. Du kan till exempel hjälpa chefen med att styra sin avdelning och att på bästa sätt planera ekonomiarbetet i företaget. Arbetet är mycket varierande, vilket gör att ingen dag är den andra lik. Den administrativa delen upptar också en stor del av arbetet, som till exempel att skriva ut och skicka fakturor, betala fakturor till leverantörer och hålla information på rätt plats i pärmar och hyllor. Regelbundna möten med kollegor hålls, så alla tillsammans arbetar på det bästa och mest effektiva sätt. Du har mycket kontakt inom och utom organisationen. Ibland även med utländska kunder, vilket gör arbetet till ett spännande och inspirerande jobb.
- Varierande arbetsuppgifter.
- Internationella kontakter.
- Nära kontakt med kollegor.
- Flera karriärmöjligheter.
- Självständigt arbete.
Hur blir man ekonomiassistent?
Att utbilda sig till ekonomiassistent kräver oftast ingen eftergymnasial utbildning. Oftast räcker det med gymnasial utbildning med ekonomisk inriktning. Det finns även många olika vuxenutbildningar inom ekonomi på gymnasial nivå. Där har du även möjlighet att praktisera på olika företag. Dock brukar detta yrke vara ett vanligt första jobb för en person med eftergymnasial ekonomiexamen från yrkeshögskola eller högskola. Det kan var en bra inkörsport och grund att stå på för dina framtida karriärmöjligheter inom ekonomiområdet.
Det finns en mängd olika sätt att vidareutbilda sig inom yrket som ekonomiassistent. Din konkurrenskraft ökar om du specialiserar dig inom flera områden. Att ha bra kunskap om lönehantering och att kunna olika data- och bokföringssystem kan vara en anledning till mer utbildning. Det finns även fortsättningskurser inom språk, personalfrågor och redovisning, som kan vara viktiga för ett bra jobb inom yrket. Om du dessutom vill ta större ansvar på din arbetsplats, kan det vara bra med utbildning inom ledarskap.
Passar du som ekonomiassistent?
Att arbeta som ekonomiassistent kräver att du måste vara väldigt flexibel, eftersom prioriteringarna ändras kontinuerligt. Du måste vara nyfiken och vetgirig för att förstå historien bakom alla siffror. Därför måste du också vara analytisk för att kunna förklara för andra vad som har hänt. Bra kommunikationsförmåga är en mycket viktig och nödvändig egenskap. Noggrannhet är a och o inom detta yrke, eftersom ditt arbete hjälper chefer och ledning att ta beslut om framtiden. Det är viktigt att var en riktigt bra lagspelare, eftersom du har nära samarbete med personer på din egna avdelning och med andra avdelningar inom företaget. Något som också prioriteras högt inom detta yrke är din egna initiativförmåga, eftersom du ibland måste kunna klara en uppgift helt själv.
- Noggrann
- Flexibel
- Bra siffersinne
- Lagspelare
- Initiativrik
Karriärmöjligheter
Yrket som ekonomiassistent finns att hitta i alla olika organisationer. Allt ifrån den lokala handeln till stora koncerner. Om du vill fortsätta ditt arbete inom ekonomi, är det en enorm fördel att ha jobbat som assistent på en ekonomiavdelning. Vilka förmågor och styrkor du har avgör vilken riktning din karriär tar. Om du har rätt ambition kan du klättra på karriärstegen och slutligen arbeta som finanschef, avdelningschef eller i ledningsgruppen. Du kan även börja arbeta som revisor där du har ansvar för att kontrollera att allt har bokats på rätt sätt. Revisorer finns både i större företag, men även i specialiserade byråer. Andra karriärmöjligheter kan till exempel vara att börja arbeta som redovisningsekonom, finansiell analytiker, controller, skatteekonom eller bli ansvarig för inkassoavdelningar.
Genomsnittslön för en ekonomiassistent
Vilken lön du får som ekonomiassistent beror mycket på företagets storlek och vilken omfattning dina ansvarsområden har. Om du arbetar i privat sektor får du oftast högre lön än vad du får i den offentliga sektorn. Dessutom avgör det geografiska läget vilken lön du får. I större städer, som till exempel Stockholm, Göteborg och Malmö, är det oftast lättare att få en högre lön. Kontinuerlig uppdatering och utbildning inom ditt yrkesområde ökar dina chanser till högre lön och bättre karriärmöjligheter inom yrket.
Genomsnittslön
Senaste jobben
Öka din synlighet mot arbetsgivare.
Genomsnittslön per ort
Orter med flest jobb
- Stockholm
- Gothenburg
- Malmö
- Jönköping
- Linköping
Topp 5 lärosäten
- Komvux
- Stockholms Universitet
- Linköpings Universitet
- Folkuniversitetet
- Södertörns Högskola
Antal års erfarenhet
Utbildningar
- Gymnasieskola eller motsvarande
- Yrkesutbildad
- Universitet/Högskola
- Kandidatexamen