Byggnadsingenjör
I arbetet som byggnadsingenjör kan du arbeta inom ett flertal olika områden inom byggbranschen. Du kan exempelvis arbeta med husbyggnadsteknik, husens miljö- och klimatanläggningar eller med broar, vägar, vatten och avlopp. Byggprocessen sker i flera olika delar och du kan arbeta med allt från utvecklingen av idéer till färdigställandet och underhållet av en byggnad. Du kan också arbeta med förändringsarbete som exempelvis ombyggnad av objekt eller rivningsprojekt.
I rollen som byggnadsingenjör kan du inrikta dig och göra olika uppgifter. Du kan exempelvis leda byggprojekt, besikta, hantera och utreda fel och skador på byggnader eller handläggning av bygglovsärenden. Är du intresserad av småhus kan du konstruera dessa eller jobba som säljare. Yrket innebär stor variation och olika karriärvägar att gå. Det finns många möjligheter i arbetet och det är bara du själv som sätter gränserna för vad du vill att din utbildning skall leda till.
Ansvarsområden och fördelar med yrket
Som byggnadsingenjör arbetar du oftast tillsammans med andra aktörer som exempelvis arkitekter, entreprenörer, tekniska konsulter och myndigheter. Detta betyder att du får ett brett kontaktnät och arbetsområde. Om du gillar variation är detta ett arbete för dig då den ena dagen inte behöver vara den andra lik. Du skapar byggnader som står kvar under lång tid och bidrar till utveckling där du får vara med och sätta ditt eget avtryck på samhället. En av de största fördelarna med yrket är dess framtidsutsikter, det finns en bred arbetsmarknad och det är mycket liten konkurrens om jobben runtom i landet. Detta bidrar till att du som nyutexaminerad har lätt att få ett jobb direkt när du har studerat klart.
Varierande arbetsuppgifter
- Bra framtidsutsikter
- Goda utvecklingsmöjligheter
- Samarbeta med andra yrkesgrupper
- Bidra till samhällets utveckling
Hur blir man byggnadsingenjör?
För att arbeta som byggingenjör behöver du en eftergymnasial utbildning. Det finns många olika typer av utbildningar inom Sverige, både kvalificerade yrkesutbildningar så kallade KY-utbildningar och YH-utbildningar eller utbildningar på universitet. Dessa ger dig en examen som byggingenjör. Du kan bland annat läsa "Byggnadsingenjörsprogrammet" på universitetet eller exempelvis YH-utbildningen "Byggnadsingenjör hållbart byggande", vilka ger dig en bred utbildning inom området.
När du är utbildad som byggnadsingenjör har du en bred och omväxlande utbildning. Du ges möjlighet att vara verksam och arbeta med många olika typer av arbetsuppgifter och områden. Om du läser en utbildning på tre år får du en högskoleingenjörsexamen inom byggnadsområdet. Skulle du fortsätta studera vidare i totalt fem år så blir du istället civilingenjör, vilket kan göras på ett flertal universitet på olika orter i Sverige. Det finns också olika vidareutbildningar som exempelvis projektledning och ledarskap.
Passar du som byggnadsingenjör?
För att bli framgångsrik inom arbetet som byggnadsingenjör bör du ha en stark förmåga att identifiera och kunna lösa problem. Du bör också ha bra förståelse och kunskaper om diverse IT-verktyg. Det är bra att vara strukturerad om du väljer att arbeta med projekt. Du bör även ha ett gediget intresse för teknik och dess utveckling samt gilla utmaningar. Det är viktigt att trivas i ett högt arbetstempo och klara av att arbeta med flera parallellt löpande uppgifter samtidigt, utan att missa viktiga detaljer. Dessa är egenskaper som du kommer ha stor nytta av när du i ditt arbete har hand om projektet, förvaltar, konstruerar och producerar inom ditt arbetsområde som byggingenjör.
- Problemidentifiering
- Problemlösande
- Kunskap om IT-verktyg
- Strukturerad
- Gilla högt tempo
Karriärmöjligheter
Det finns en bred marknad inom området och du kommer vara eftertraktad på arbetsmarknaden, vilket gör jobben lätta att finna. Om du som byggnadsingenjör vill arbeta dig uppåt är det bra att visa att du är intresserad av att utvecklas och ta på dig uppgifter som kan hjälpa dig med detta. Känner du att du exempelvis skulle vilja gå vidare och arbeta med en projektledande roll finns det möjlighet att gå kurser i projektledning. Detta skulle bidra till att du visar förmågan att till en början arbeta med mindre projekt som sedan kan bli större. Du kan alltid diskutera med din närmsta chef om tips för hur du skall gå vidare i din karriär.
Genomsnittslön för byggnadsingenjör
Som byggnadsingenjör ligger medellönen på drygt 31 000 kronor men varierar kraftigt på grund av utbildningsnivå, yrkeserfarenhet, efterfrågan och inom vilken sektor du väljer att arbeta. Lönen skiljer sig också kraftigt åt i landet och det kan vara en bra idé att fundera på om du är villig att flytta för en högre lön. Om du vill ha en högre lön kan du alltid vidareutbilda dig och visa din arbetsgivare att du är villig att utvecklas i din roll som ingenjör, eller leta dig till sektorer där lönen är högre.
Genomsnittslön
Senaste jobben
Öka din synlighet mot arbetsgivare.
Genomsnittslön per ort
Orter med flest jobb
- Stockholm
- Malmö
- Göteborg
- Karlskrona
- Jönköping
Topp 5 lärosäten
- Chalmers
- Kungliga Tekniska Högskolan
- Lunds Tekniska Högskola
- Luleå Tekniska Högskola
- Nackademin
Antal års erfarenhet
Utbildningar
- Yrkesutbildad
- Universitet/Högskola
- Certifierad
- Magister eller Civilingenjörsexamen
- Specialutbildning