Butikssäljare
I det här yrket ser man många ansikten, särskilt om det är en butik som säljer dagligvaror och där man sitter framför en kassaapparat. Att vara butikssäljare kan dock innebära helt olika saker beroende vad butiken säljer. En försäljare av dyr elektronisk utrustning behöver ibland bara ett par kunder som genomför ett köp, i veckan. I en ICA- eller Konsumbutik handlar det kanske om att ge service åt mer än 100 kunder om dagen.
Butikssäljare arbetar ofta med att presentera de varor som butiken säljer. Det kan handla om allt från att placera ut färska varor i fruktdisken och ta bort utgångna artiklar till att vika ihop och lägga tillbaka kläder som kunderna provat. På större arbetsplatser alternerar man ofta mellan att sitta bakom kassan och att utföra sysslor ute i själva butiken. I många branscher handlar jobbet om att visa kunden att man är redo att ge service utan att vara för påflugen.
Ansvarsområden och fördelar med yrket
Att vara försäljare i butik brukar innebära att man ansvarar för att ge kunder ett bra bemötande inne i butiken och för att det ska uppstå möten med kunder som leder till att varor säljs. Ett annat ansvarsområde kan vara att hämta varor från butikens lager när de tagit slut på hyllorna i butiken. Många butikssäljare tycker om sitt arbete eftersom det är socialt, man träffar många människor. Arbetar man för en större kedjorna kan möjligheten att få jobb på nya och intressanta platser vara väldigt god. I regel har man även vissa karriärmöjligheter som försäljare i butik. Det beror dock mycket på hur stor butiken är och på vad man säljer. Inom fackhandel finns chansen att arbeta med något som man är intresserad av och därför kan mycket om.
- Du träffar många människor
- Du kan få jobb utan formell utbildning
- Väldigt stor arbetsmarknad
- Många olika typer av arbetsplatser
- Karriärmöjligheterna är ofta goda
Hur blir man butikssäljare?
Butikssäljare kan man ofta bli utan att ha gått en högskoleutbildning. Istället utbildas man internt på arbetsplatsen i fråga. Det finns dock kurser på bland annat komvux där man lär sig många av de moment som förekommer i butiker. Även Hermods VUX och NTI-skolan ger denna typ av utbildning och där handlar det om distanskurser. När det gäller försäljning i väldigt specialiserade butiker kan utbildning relaterad till de varor som säljs vara mycket meriterande.
Inom fackhandeln är det viktigt att vara väl insatt i de de varor man säljer, framförallt de produkter som för tillfället finns i butikens sortiment. Kunden vet inte alltid vilka varor som är lämpliga utifrån den situation som kunden befinner sig i. Där spelar säljarens kunskap en väldigt viktig roll. Ett trevligt sätt och känsla för kundernas behov kan sägas vara avgörande för hur skicklig man blir som en butikssäljare.
Passar du som butikssäljare?
Noggrannhet är en generell egenskap som är viktig för säljare. Det gäller inte minst vid kassahantering, ett moment som kräver att man inte har något emot att jobba med siffror. Butikssäljare som sitter mycket bakom en kassaapparat måste klara av att hålla koncentrationen uppe under hela arbetspasset och bör inte ha något emot att möta många människor. I regel har man arbetskamrater och det kräver givetvis grundläggande social förmåga och en känsla för hur man samarbetar på ett sätt som gagnar butiken. Eftersom det ibland kan handla om monotona arbetsmoment bör man ha en kropp som klarar det och se till så att man håller sig uppdaterad kring vad man kan göra för att belasta kroppen så lite som möjligt när man utför sitt arbete.
- Nogrannhet
- Lyhördhet
- Social förmåga
- Ansvarskänska
- Produktkunskap
Karriärmöjligheter
Butikssäljare som ingår i större team på stora arbetsplatser kan efter en tid i yrket få en gruppledande befattning. Många butikschefer har också börjat sin bana som säljare på butiksgolvet. En nyckel till göra karriär i denna bransch kan vara att tacka ja till alla erbjudanden man får om vidareutbildningar. Sen måste man givetvis vara inställd på utföra sina arbetsuppgifter så bra man kan. Missar inom detta yrke är ofta väldigt syliga eftersom man i regel har kollegor och dessutom arbetar med system där information om till exempel kassauträkningar sparas. En annan karriärväg är att avancera från själva butiken till en roll som uppköpare. Då har man kontakter med grossister och leverantörer snarare än enskilda kunder i en butik. Uppköpare får räkna med många resdagar och mässbesök.
Genomsnittslön för butikssäljare
Butikssäljare kan ha såväl fast som provisionsbaserad lön. Fasta löner är dock vanligast. Enligt statistiken ligger medellönen på omkring 21 000 kronor i månaden. Lönenivåerna är i regel något högre inom fackhandeln än på stora arbetsplatser där arbetet i första hand handlar om att sitta bakom en kassaapparat. Lönerna brukar stiga i och med att man för större ansvarsområden men det är igen större skillnad utifrån var i landet man arbetar. Nästan 10 % av alla säljare i butik tjänar mer än 25 000 kronor i månaden.
Genomsnittslön
Senaste jobben
Öka din synlighet mot arbetsgivare.
Genomsnittslön per ort
Orter med flest jobb
- Stockholm
- Gothenburg
- Malmö
- Västerås
- Örebro
Topp 5 lärosäten
- Komvux
- Stockholms Universitet
- Göteborgs Universitet
- Hermods
- Påhlmans Handelsinstitut
Antal års erfarenhet
Utbildningar
- Gymnasieskola eller motsvarande
- Yrkesutbildad
- Universitet/Högskola
- Grundskola