Butikschef
Din huvudsakliga uppgift som butikschef är att se till att allt fungerar i butiken och att skapa en trivsam miljö för både anställda och kunder. Du har det övergripande ansvaret för allt som rör butiken. Dina arbetsuppgifter omfattar bland annat schemaläggning och administration, ekonomiarbete och inköp. I mindre butiker är det vanligt att du även har samma arbetsuppgifter som resterande personal, som butiksförsäljning till exempel. Du kan antingen äga butiken själv eller vara anställd av ägaren.
En butikschef behöver vara flexibel och kunna lösa de problem som uppstår under arbetsdagarna. Det kan till exempel röra sig om personal som blivit sjuka, missnöjda kunder eller felaktiga beställningar. Då gäller det att snabbt och smidigt lösa problemen så att alla blir nöjda. Mycket av tiden läggs på att leda personalen, hjälpa dem med problem och frågor och se till att de har all information de behöver för att göra sitt arbete bra.
Ansvarsområden och fördelar med yrket
Butikschefen ansvarar för butiken och allt som rör den. Det innebär en mängd olika arbetsuppgifter. Du bestämmer bland annat vilka och hur många produkter som ska tas in i sortimentet, hur det ska skyltas i butiken, när varor ska sättas ned i pris och så vidare. Du måste även sköta ekonomin, annonsering och hålla kontakt med leverantörer. Ett annat viktigt ansvarsområde är butikssäkerheten. Du ansvarar för att butiken har fungerande säkerhetsrutiner och att alla kan dem. Som butikschef är du även ansvarig för att ta fram arbetsrutiner som fungerar och se till att dina anställda trivs lika bra som kunderna. I vissa butiker, framför allt mindre, har chefen även andra arbetsuppgifter som att stå i kassan och packa upp varor.
- Övergripande roll
- Ansvar över hela butiken
- Varierande arbetsuppgifter
- Stor möjlighet till påverkan
- Väldigt lärorikt
Hur blir man butikschef?
Många butikschefer har ingen vidareutbildning efter gymnasiet. De har börjat som försäljare i butiken och arbetat sig upp. Om du vill öka dina chanser att få jobb som butikschef finns det utbildningar du kan läsa. På yrkeshögskola (YH) kan du läsa butiksledning. Vill du hellre läsa på högskola eller universitet kan du läsa butikschefsprogrammet eller detaljhandel och service management. Butikschefsutbildning med inriktning mot textil och mode passar bra för dig som redan nu vet att du vill jobba inom modebranschen.
Det kan vara bra att först arbeta ett tag i en butik och satsa på att verkligen lära sig så mycket som möjligt. Då märker du även om butiksarbete är något för dig. Även om du sedan väljer att plugga till butikschef är det väldigt meriterande och nästan nödvändigt att ha tidigare arbetserfarenhet inom branschen. Det är även bra att ha erfarenhet av ledning inom andra områden, till exempel inom någon förening där du är aktiv.
Passar du som butikschef?
För att lyckas som butikschef måste du vara affärsinriktad och förstå hur du kan maximera butikens lönsamhet. Det är ett jobb med mycket ansvar och du måste vara flexibel. Till exempel måste du vara beredd att hoppa in och jobba om en av dina anställda blir sjuk och du inte hittar någon ersättare. Det är viktigt att du är bra på att hantera människor, både dina anställda och kunder. Du måste få din personal att arbeta som ett team och göra sitt yttersta för att få nöjda kunder som gärna kommer tillbaka. För att det ska lyckas behöver du se till att personalen trivs och förstår vilken viktig roll de har i kundens upplevelse. Det är ett krävande yrke men också mycket roligt.
- Ansvarsfull
- Bra ledaregenskaper
- Affärssinne
- Flexibilitet
- Bra servicekänsla
Karriärmöjligheter
Det är vanligt att som butikschef ha börjat sin karriär som försäljare inom samma bransch. Det är dock hög konkurrens. Många av de som arbetar som försäljare har en ambition om att någon gång bli chef. Därför är det viktigt att visa att man gärna vill ha ansvar och inte är rädd för att jobba hårt. Det är även bra att ha en utbildning i butiksledning. Om du, när du lyckats nå ditt mål, vill ta dig ännu längre i din karriär kan du söka dig vidare och arbeta till exempel på huvudkontoret hos någon av de större butikskedjorna, till exempel med inköp eller ledning. Många butikschefer går även över till att driva sin egen butik. Du kommer ha alla kunskaper du behöver för att driva ditt eget företag.
Genomsnittslön för en butikschef
Genomsnittslönen för en butikschef är 26 800 enligt SCB. Lönen varierar beroende på var i landet du arbetar och i vilken butik. Det är också vanligt med provisionsbaserad lön utöver grundlönen. Många anställda butikschefer avtalar bort sin övertidsersättning och OB-ersättning. Tänk igenom det valet noga innan du gör det. Ofta sker mycket arbete på kvällar och helger och det är även vanligt med långa arbetsdagar. Om du öppnar en egen butik kan du ofta inte ta ut så hög lön i börjant.
Genomsnittslön
Senaste jobben
Öka din synlighet mot arbetsgivare.
Genomsnittslön per ort
Orter med flest jobb
- Stockholm
- Göteborg
- Gothenburg
- Malmö
- Västerås
Topp 5 lärosäten
- Komvux
- Medborgarskolan
- Malmö
- Folkuniversitetet
- IHM Business School
Antal års erfarenhet
Utbildningar
- Gymnasieskola eller motsvarande
- Yrkesutbildad
- Universitet/Högskola
- Magister eller Civilingenjörsexamen