Skapa en jobbvarning

Ange din e-postadress nedan för att spara den här sökningen och få jobbrekommendationer för liknande tjänster.
Tack! Vi skickar jobb som liknar detta till
Du är redan registrerad till den här jobbnotifikationen.
SE
0 suggestions are available, use up and down arrow to navigate them
Vad vill du jobba med?

Svenska kraftnät söker Ekonomiska analytiker till avdelning Elmarknad jobb i Sundbyberg på Svenska Kraftnät

Skapa jobbmail

Få liknade jobb skickade direkt till din e-post

List of Jobs

Tryck ansök nu!
Är du den perfekta kandidaten för detta jobb?
Svenska kraftnät söker Ekonomiska analytiker till avdelning Elmarknad på Svenska Kraftnät

Svenska kraftnät söker Ekonomiska analytiker till avdelning Elmarknad

Svenska Kraftnät Sundbyberg, Stockholms län Heltid

Vill du ha en viktig roll i den spännande förändringsresan inom balansering av kraftsystemet? Svenska kraftnät söker ekonomiska analytiker till enheten Balansmarknad som tillhör avdelningen Elmarknad. Avdelningen ansvarar för att designa, utveckla och förvalta elmarknadslösningar i syfte att främja konkurrens och säkra tillgång till stödtjänster. Vidare ansvarar avdelningen för stamnätstariffen och balansansvarsavgifterna.Om tjänsten

Balansmarknad, idag en grupp på 17 personer, har till uppdrag är att möjliggöra en effektiv och hållbar balansering genom effektiva marknadslösningar. Enheten ansvarar för Balansmarknaderna, vilket omfattar marknader och upphandlingar för att säkerställa de resurser som behövs för ett stabilt elsystem. För närvarande bedrivs ett stort utvecklingsprogram inom balansering, som kommer innebära en total förändring i hur det nordiska kraftsystemet balanseras. Drivkraften är framförallt omställningen av elsystemet med ökad andel förnyelsebar produktion, men också en ökad europeisk harmonisering och marknadsintegration.  

Du kommer ingå i helt nytt team av totalt 3 ekonomiska analytiker. Teamet ansvarar för att beräkna avgifterna för de balansansvariga samt att förvalta och utveckla processen för avgifterna. Arbetet innefattar även löpande analyser och uppföljning av balansmarknaderna, som att följa prisutveckling och likviditet. Teamet levererar ekonomiska prognoser samt budet för såväl stödtjänster, avgiftsintäkter och balansavräkning. Detta innefattar underlag till styrelseärenden och delårsrapporter.

Då vi arbetar nära våra motsvarigheter i Norden och även Europeiskt kring olika utvecklingsprojekt kan resor förekomma i tjänsten. Tjänsten är placerad i Sundbyberg.Dina arbetsuppgifter

Du får i din roll en unik möjlighet att delta i den spännande utvecklingen av det nordiska kraftsystemet. Du kommer vara en del av den grupp som ansvarar för att designa, utveckla och följa upp balansmarknaderna. Ansvaret innefattar också att utveckla villkor och avtal för de Balansansvariga parterna samt Svenska kraftnäts intäktsmodell för verksamheten systemansvar. En stor del av utvecklingsarbetet innebär anpassningar till den europeiska lagstiftningen, vilka sätter ramarna för den utveckling som bedrivs. Verksamheten har ett stort fokus på affärsmässighet och dialog med marknadsaktörer för att öka utbudet och antalet leverantörer på Balansmarknaderna för att långsiktigt säkerställa de förmågor som kraftsystemet behöver på ett kostnadseffektivt sätt.

Du kommer även delta i projekt och utredningar med fokus på att bedöma finansiella risker och ekonomiska konsekvenser kopplat till förändrad marknadsdesign eller ändrade villkor. Det ekonomiska perspektivet är viktigt för all långsiktig planering och du kommer därför samarbeta med flera andra avdelningar i arbetet med marknadsanalyser och utvecklingsplaner.

Teamet med ekonomiska analytiker kommer också arbeta med att tillgängliggöra marknadsinformation samt ta fram strategi för att långsiktigt öka publiceringen av information.

Du kommer arbeta i tätt samarbete med hela elmarknadsavdelningen samt finansavdelningen. Arbetet innebär också många kontakter med andra delar av Svenska kraftnät, med aktörer på elmarknaden samt med vår tillsynsmyndighet Energimarknadsinspektionen.Din bakgrund

Vi söker dig som är civilingenjör eller nationalekonom, eller har annan relevant högskoleutbildning. Vi tror att din utbildning är tvärfunktionell eller att du på annat sätt tillgodogjort dig kunskaper inom både teknik och ekonomi. Du har några års arbetslivserfarenhet från elmarknaden, men gärna fler.           

I rollen behöver du ha mycket goda kunskaper om den Nordiska elmarknaden samt kunskaper i marknadsteori, som exempel olika prissättningsmodeller. Du är van att analysera stora mängder data, använda statistiska metoder och visualisera resultat och slutsatser. Du uttrycker dig väl i tal och skrift på både svenska och engelska.    

Arbetslivserfarenhet av frågor som rör balansansvar och balansmarknader är meriterande samt erfarenhet av kostnads- och nyttoberäkningar. Även erfarenheter från andra elmarknader och balansmarknader än de Nordiska är meriterande, exempelvis de centraleuropeiska.Dina personliga egenskaper

Vi söker dig som har ett nyfiket förhållningssätt, god analytisk förmåga och är noggrann. Du arbetar mot mål och fokuserar på att nå resultat och har detta med dig när du prioriterar och planerar ditt arbete. Du tar initiativ och ser till att saker blir gjorda.

Du är också öppen och kommunikativ då rollen innebär många kontaktytor både inom och utanför organisationen.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.Vill du veta mer?

Kontaktperson är rekryterande chef Anna Jäderström, tel. 010-475 8124 eller rekryterare Sofia Enoksson, tel. 010 475 9773. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, 010 475 84 77 och Mikael Wallin, ST, 010-475 84 97. Du når oss även via e-post: [ Link removed ] .Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast den 21 september. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt. Vårt erbjudande till dig

På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Enligt Nyckeltalsinstitutets mätning Arbetsgivarindex är Svenska kraftnät en av elbranschens bästa arbetsgivare och arbetar utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer.

Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällsviktig organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision "Säker elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling". Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

 
Tryck ansök nu!
Är du den perfekta kandidaten för detta jobb?

Job ID: 1531_GS_Svenskakraftnät