Skip to Content

Kock

Som kock har man många olika ansvarsområden, men grunden till yrket går ut på att planera och förbereda mat, samtidigt som man har hand om själva tillagningen. Beroende på vilken typ av restaurang man arbetar på kan även arbetsuppgifter som uppläggning av maten förekomma. Arbetet i ett kök kan vara mycket stressfullt och därför är det viktigt att man kan arbeta bra under tidspress.

Arbetsuppgifterna som kock kan variera. Arbetar man i ett storkök är det få maträtter som tillagas, men i stora mängder. Väljer man istället att arbeta på en kvarterskrog eller finare gourmetrestaurang, är det istället enstaka maträtter som tillagas efter gästernas förfrågan och önskemål. Det är inte enbart matlagning som står i fokus. Yrket handlar mycket om att skapa nya smaker och uppläggningar, vilket gör att man även bör ha ett brett och genuint intresse för mat.

Ansvarsområden och fördelar med yrket

Man bör vara inställd på att arbetet som kock kräver många och långa arbetsdagar. De allra flesta som arbetar inom branschen skulle nog hålla med om att det är mer än bara ett "vanligt jobb". Här får du möjlighet att skapa och vara kreativ, samtidigt som du får uttrycka dig själv och låta din personlighet avspeglas i fantastiska maträtter. Utöver själva matlagningen har man även möjlighet att arbetsleda köksbiträden och se till att köket är i ordning, vilket i sin tur ger mer kunskap och erfarenhet av att driva ett lag. Med en ordentlig utbildning kan man komma långt. Vill man inte stanna på en medelnivå, kan man snabbt utveckla sina kunskaper och klättra vidare på karriärsstegen.

  • Många möjligheter att utvecklas
  • Få utlopp för ditt skapande och kreativitet
  • Chansen att arbeta med något du älskar
  • Kunskap om olika tillagningsmetoder
  • Spännande och roligt

Hur blir man kock?

Inom många yrken är det erfarenhet som slår utbildning. När det kommer till kockyrket är dock utbildning mycket viktigt. Redan i gymnasiet finns möjlighet att gå en grundutbildning till kock (Hotell- och Restaurangprogrammet), men du kan också läsa en KY-utbildning på Komvux. Komvux finns i alla olika delar av Sverige och söker du specialinriktningar kan t.ex. Kocksteward i Göteborg/Helsingborg vara ett alternativ

Är man en färdigutbildad kock efter gymnasiet? Nej. Visst är det bra att skapa sig en stadig grund redan i yngre år, men många arbetsgivare kräver mer än så från sina kockar. Det finns många bra högskoleutbildningar att välja mellan, men även alternativ som Stockholms Hotell- och restaurangskola. Kockar oftast ett stort ansvar över köket i helhet, vilket inkluderar köksbiträden och kallskänka. Genom att även gå en ledarskapsutbildning kan du ta dig an mer ansvar och växa i din roll.

Passar du som kock?

Maten på en restaurang är huvudprodukten och det som gör att restauranger kan fortsätta drivas. Som kock kan man få vara beredd på många långa dagar, där allt från planering till delegering av arbetsuppgifter ligger nära till hands. Ibland kan övertid tillkomma och man kan inte alltid vara säker på att avsluta sin arbetsdag samma tid, varje dag. Att arbeta inom restaurangbranschen kräver förmågan att kunna kommunicera och lyssna, samtidigt som man har en vilja av att utvecklas och utveckla maten. Tempot är oftast mycket högt och därför bör man kunna hantera stress på ett professionellt sätt. Att kunna tillaga maten korrekt är A och O, däremot är en kreativ sida att rekommendera, då attraktiva upplägg är minst lika viktigt.

  • Kommunicera och lyssna
  • Stresstålig
  • Arbeta flexibelt
  • Vilja att utvecklas
  • Våga ta risker

Karriärmöjligheter

Det allra vanligaste sättet att få ett jobb som kock är att använda sig av olika sidor där jobb annonseras ut. Har man gjort bra ifrån sig under eventuella utbildningar eller tidigare jobb, brukar referenser slå stort. Ett bra sätt att komma igång med sin karriär är därför att söka ett enklare jobb för att bygga upp sig själv och sina erfarenheter, för att sedan ta sig vidare tills man når sitt mål. Inom restaurangbranschen finns det många möjligheter att klättra uppåt på karriärsstegen och titlar som souschef eller köksmästare är något som många kockar strävar efter. Utöver dessa titlar finns det många andra grenar inom kockyrket och det är bara du som bestämmer hur långt du vill gå.

Genomsnittslön för en kock

Precis som med arbetsuppgifterna, kan även lönen variera rätt ordentligt. Mycket beror på hur pass stort ansvarsområde du som kock har och vilken typ av restaurang eller kök som du valt, men även ålder har en stor betydelse för lönen. I genomsnitt tjänar kockar i ålder 40-46 år cirka 20.000 kronor i månaden. Man bör dock komma ihåg att det nästan alltid är individuell lönesättning som gäller och att en god utbildning och mycket erfarenhet ger en betydligt högre lön.

Expandera/ minimera
Ladda upp ditt CV!
Öka din synlighet mot arbetsgivare.

Genomsnittslön per ort

Stockholm 38500 Kr
Örebro 26500 Kr
Malmö 23650 Kr
Göteborg 22000 Kr
Ängelholm 21000 Kr

Orter med flest jobb

  • Stockholm
  • Örebro
  • Malmö
  • Göteborg
  • Ängelholm

Topp 5 lärosäten

  • Lernia
  • Hermods
  • Komvux
  • Lunds Universitet
  • SFI Jörgen Kock i Malmö

Antal års erfarenhet

0 - 1 år 16%
1 - 2 år 0%
2 - 5 år 10%
5 - 10 år 18%
+10 år 57%

Utbildningar

  • Yrkesutbildad
  • Gymnasieskola eller motsvarande
  • Universitet/Högskola
  • Magister eller Civilingenjörsexamen
  • Övrigt