Main Content RSS FeedSENASTE ARTIKELN

Intervjutips: Vanliga intervjufrågor – Del 3 »

Vi fortsätter vår serie om intervjutips och delar med oss av fler vanliga intervjufrågor:

Missade du den inledande delen eller Del 2?

 

VAD MOTIVERAR DIG PÅ JOBBET?
Företaget vill få reda på vilka stimuli som du behöver. Ska du arbeta som säljare kan det vara viktigt att du tycker om att tävla och arbeta prestations- och resultatinriktat. Om du ska arbeta som lärare, säljcoach
eller chef är det viktigt att du motiveras av att se andra människor
växa och lyckas. För att ta reda på vad du motiveras av, kan det vara bra att lista det du tyckte var kul med att gå till dina tidigare jobb.

VAD GÖR DIG FRUSTRERAD ELLER UPPRÖRD?
Här bör du hålla dig undan en diskussion kring världspolitik, samhällsproblem
eller dokusåpor. Dessa spårar lätt ur. Svara på det som gör dig frustrerad i en yrkesroll eller vad som irriterade dig under studietiden.

Läs mer

Intervjutips: Vanliga intervjufrågor – Del 2 »

Vi fortsätter vår serie om intervjutips och delar med oss av fler vanliga intervjufrågor:

Missade du den inledande delen eller Del 1?

HUR REAGERAR DU PÅ KRITIK?
Rekryteraren vill veta hur du tacklar den kritik eller negativa feedback du kan utsättas för. Alla stöter på motgångar eller begår misstag. Vis-sa klarar dock att hantera dessa situationer bättre än andra. Söker du jobb i en prestationsorienterad organisation är det viktigt att du kan ta kritik, både personlig och vad det gäller resultatet av ditt arbete.

HUR SKULLE DIN BÄSTA KOMPIS, POJKVÄN ELLER FLICKVÄN BESKRIVA DIG?
Genom att ställa en fråga om hur en nära anhörig uppfattar dig istället för att fråga t.ex. hur din tidigare chef skulle beskriva dig, styr intervjuaren dig mot att svara om hur du är som person och inte hur du är i yrkesrollen. Lyft därför fram personliga egenskaper som din omgivning uppskattar.

Läs mer

Intervjutips: Vanliga intervjufrågor – Del 1 »

I vår serie ”Intervjutips: Vanliga intervjufrågor” delar vi med oss av just vanliga frågor som ofta ställs av rekryterare och vi tipsar självklart samtidigt om hur du bäst besvarar och bemöter dessa frågor.

Missade du den inledande delen?

KAN DU KORT BERÄTTA OM DIG SJÄLV?
Först och främst bör du inte svara ”vad vill du veta?” Intervjuaren vill med denna fråga ge dig en bekväm öppning, där du får möjligheten att bestämma tempot för intervjun. Syftet med frågan är generellt att ta reda på hur duktig du är på att sammanfatta det viktigaste i ditt liv på några minuter. Tänk på att dessa 5 till 10 minuter är till för att beskriva bland annat hur du är som person, familjeförhållanden, uppväxt, syskon, gymnasieval och längre utlandsvistelser.

KAN DU NÄMNA TRE STARKA SIDOR HOS DIG?
Syftet med denna fråga är att få dina egna ord på vad du anser dig vara bra på. Intervjuaren kommer att lägga stor vikt vid hur du svarar och vilka ord och meningar du väljer. Det är därför viktigt att du väljer tre egenskaper som du klarar av att backa upp med förklaringar om varför du valt dessa och hur du utvecklat dem.

Läs mer

Nu släpper vi biljetterna till Career Days Stockholm! »

Äntligen! Biljetterna till Career Days, Nordens största karriärevent för yrkesverksamma akademiker, i Stockholm och Ericsson Globe den 28-29 augusti är släppta!

Career Days är en unik möjlighet för dig som är verksam inom Teknik, Data/IT eller Ekonomi  att nätverka med relevanta personer från många av Sveriges mest spännande arbetsgivare, gå på inspirerande och karriärberikande föreläsningar och hitta ditt drömjobb – allt på ett och samma ställe!

Vad sägs till exempel om att få möjlighet att lära känna Atlas Copco, Cap Gemini, Folksam, Alten, Inspecta, Fazer och Statistiska Centralbyrån?

Dessutom bjuder vi på inträdet, så boka din biljett redan idag!

BOKA BILJETT 

Mer information på careerdays.nu och på vår Facebook-sida, facebook.com/CareerDays.nu

 

Intervjutips: Var förberedd på kluriga intervjufrågor »

Var förberedd på att det ställs frågor som är komplicerade att svara på. Det är då viktigt att inte bli stressad eller osäker. Alla människor blir ställda mot väggen. Vissa klarar dock att ta sig ur situationen bättre än andra. Genom att vara förberedd är chansen större att du behåller lugnet och på så sätt kan ge en mer positiv bild av dig själv. Tänk därför igenom hur du verkligen är som person och hur dina säregna egenskaper påverkar din profil och yrkesmässiga inställning.

Läs mer

Intervjutips: Klä dig rätt »

Fem minuter innan står du framför spegeln och väljer mellan jeans eller kostym. Ja, vad ska du egentligen sätta på dig?

Egentligen finns inga bestämda regler, men kom ihåg att ”first impression lasts”. Vilket jobb du än söker, stylist eller bankman, är det bäst att följa det vedertagna mantrat ”hel och ren och ut med tuggummit”. De flesta människor uppskattar en sober klädsel under ett professionellt möte. Däremot kan det vara bra att anpassa din klädsel efter det arbete du söker, utan att göra allt för stora ingrepp på din egen integritet.

Läs mer

Intervjutips: Var påläst! »

Att förbereda sig inför en kommande anställningsintervju är inget du ska göra på måfå. Rekryteraren har tagit sig tid till att träffa dig och är intresserad av att se vilken person du är. Lämna inget åt slumpen.

Läs mer

Träffa CareerBuilder på Color Me Rad i sommar! »

CareerBuilder sponsrar 5-kilometersloppet Color Me Rad som går av stapeln i Stockholm den 7 juni och Göteborg den 17 augusti. Bland annat kommer vi på CareerBuilder att ha vår egen färgstation där du som löpare kommer att bli täckt i ursnygg CareerBuilder-orange färg från hårfästet till fotsulorna.

Color Me Rad är ett lopp på 5 km som startar i en storm av färger och fortsätter med färgkanoner och färggranater som garanterar att din framtid blir ljusare, din partner mer tillgiven, din chef trevligare, din bostad mer trivsam, ditt liv mer hälsosamt och du själv lycklig och fylld med energi!

Vi har även nöjet att erbjuda våra registrerade användare på www.careerbuilder.se 10% rabatt på registreringsavgiften så tveka inte, kom och spring med oss!

Du som är registrerad CareerBuilder-användare kan boka din biljett till Color Me Rad här:
http://www.tickster.com/sv/events/vgkexneaywceeh6

Använd följande rabattkod: COLORCAREER

Vi ses på Color Me Rad i sommar!

Mer information på www.colormerad.se och Color Me Rad Sweden

Jobbsökartips: Sök jobb med bättre resultat med ett kärnfullt mail »

När du har anpassat ditt personliga brev och ditt CV är det dags att skicka in din ansökan. Men vad ska man då skriva i mailet?

Tänk på att vara kortfattad, koncis och repetera inte det du redan skrivit i ditt personliga brev. Här nedan följer några exempel på hur ett mail kan skrivas i lite olika situationer:

Läs mer

Jobbsökartips: Gå igenom den här checklistan innan du skickar din jobbansökan »

Det är mycket att tänka på när man söker jobb och det är lätt att göra misstag. Här kommer därför en checklista som du kan använda för att säkerställa att ditt CV, ditt personliga brev och din övriga kommunikation håller en hög nivå:

» Du låtit flera personer granska ditt CV och personliga brev. Var noga med att be om feedback.
» Stavning och layout är helt felfri. Om du har otur, kan stavfel göra att du blir bortsållad.
» Ditt namn och kontaktuppgifter finns med på alla sidor. De olika sidorna kan komma ifrån varandra.
» Datum är korrekta.
» Ansökan är ställd till rätt företag och rätt person. Detta är ett vanligt misstag om man söker många jobb.
» Du kontaktat alla personer som du refererar till.
» Du har korrekt mailadress om du mailar, respektive korrekt adress och porto om du skickar ansökan med vanlig post.
» Du undertecknat brevet om du skickar med vanlig post.

INNAN DU MAILAR
» Tänk på att ha hela ditt namn som avsändare, inga konstiga ”nicknames”.
» Använd inte någon företagsmail utan en egen mail som därmed är enkel och säker att kolla av.
» Tänk på att din mailadress ska stå som kontaktuppgift på både ditt CV och personliga brev. Undvik därför mailadresser som t.ex. partykungen@yohosan.net, eller andra mailadresser där ditt namn inte framgår.

TELEFONVETT
» Om det ringer ett dolt nummer eller något du inte känner igen – svara med hela ditt namn. Att säga ”öh” eller ”hallå” ger ett  suspekt intryck, speciellt när du söker jobb.
» Prata in ett seriöst meddelande på din röstbrevlåda så att rekryteraren vet att han eller hon kommit rätt och kan lämna ett meddelande.

Nu som du är redo för att skicka ansökningar till ditt nästa drömjobb behöver du kanske tillgång till företagen som rekryterar? Just nu hittar du många företag i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Uppsala

 

Källa: Jobbguiden