Main Content RSS FeedSENASTE ARTIKELN

CV-skolan Del 1: Vad är ett CV? »

CV står för Curriculum Vitae som på latin betyder levnadslopp. Ett CV är alltså en sammanfattning av vad du hittills gjort i ditt liv. Meningen är att läsaren snabbt ska kunna se vad du har för erfarenheter,kunskaper och meriter. Ett CV ska vara kort och koncist och bör inte vara mer än en till två A4-sidor. Det ska ha en bra struktur och presentera dig på ett positivt och trovärdigt sätt.

När du skriver ditt CV ska du tänka på att stora delar av dokumentet kommer att förhålla sig relativt statiskt, medan vissa delar kan behöva justeras beroende på vilket jobb du söker.

Läs mer

Våga välja din chef! »

Konkurrensen på marknaden ökar ständigt, om de jobb som anses spännande och attraktiva.

Det finns en stor marknad som vuxit fram kring allt från CV granskning till att spela in egna videos eller podcasts för att presentera sig på bästa sätt.

Hur ska jag bli sedd i mängden, hur ska jag sticka ut?

Många sökande på varje tjänst och jakten på de rätta talangerna gör att många kanske börjar misströsta. Självförtroendet får sig en knäck.

Läs mer

Träffa dina drömarbetsgivare och bygg nätverk inför framtiden »

På karriärevent, arbetsmarknadsdagar och andra evenemang finns det möjligheter att träffa representanter från företag och branscher som intresserar dig. Ta chansen att göra starka intryck och personligen lämna över ditt CV. Här kan du även passa på att samla på dig så mycket visitkort som möjligt från personer som kan leda till jobb. Det är även mycket bra att kunna referera till namn på personer om du därefter ringer till företaget och spontant söker ett jobb.

Första intrycket av dig blir då med största sannolikhet följande:
» Du visar att du är en driven person som tagit steget att ta kontakt med en person på företaget.
» Du visar att du är genuint intresserad av just deras företag

CareerBuilder har sedan 2010 anordnat Nordens största karriärevent, Career Days, för yrkesverksamma akademiker i Göteborg, Stockholm och Malmö. Eventet har genom åren haft 40 000 besökare och över 270 av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare på plats.

I år har du som är yrkesverksam akademiker möjlighet att besöka Career Days i Stockholm (Ericsson Globe Arena) den 28-29 augusti och Malmö (Malmö Arena) den 17 oktober.

 

Källa: Jobbguiden

Är IT verkligen en het bransch? »

Vi läser ständigt om alla spännande IT-bolag och deras framgångssagor. De flesta vill gärna jobba på några av dessa bolag  och de brukar hamna i topp över mest intressanta och attraktiva arbetsgivare.

Varför då? Jo, det är alltid trevligt att arbeta i en bransch där det sker utveckling, och med tanke på en ganska tuff marknad totalt de senaste åren, är det kanske främst IT-branschen som har lyst upp mörkret.

IT-branschen består ju också av en mängd mindre kända företag som har riktigt spännande uppdrag och kunder. Dessa kanske kommer lite i skymundan och det går givetvis trender i vilken teknik som gäller för tillfället.

Kanske är det därför svårt att välja.

Inom vissa delar i IT-branschen saknas det kompetens och det tar tid att utbilda sig och få erfarenhet.

Vad ska du välja, vilken inriktning och vart kommer nästa hype att ske?

Läs mer

Hitta jobben: Tips inför ett spontansamtal »

När det är dags att söka jobb och du vill ta reda på om din dröm-arbetsgivare har ett rekryteringsbehov är ett hett tips för att få ett försprång och samtidigt sticka ut från mängden att ringa och prata med företaget.

Lyft luren, presentera dig själv på ett positivt och kärnfullt sätt, och ta samtidigt reda på om företaget har planer på att rekrytera den närmaste tiden. Detta kan kännas nervöst första gången, men kan samtidigt göra att du blir ”top of mind” hos rekryteraren när det blir dags att nyanställa.

Här följer några tips på hur du kan ringa ett spontansamtal på ett effektivt sätt:

Läs mer

Hitta jobben: Lediga jobb som inte annonseras »

Även om många lediga jobb läggs ut på bland annat jobbsajter så är det inte alla jobb som annonseras. Därför är det viktigt att själv kontakta företag som du skulle vilja jobba för. Börja med att lista alla de företag som du är intresserad av och gå in på respektive hemsida. Ofta finns mailadresser till rekryteringsansvariga eller en länk där du kan göra en spontanansökan genom att fylla i dina uppgifter och/ eller bifoga ditt CV och ansökningsbrev.

Här följer två effektiva tips för att hitta de ”dolda jobben”:

Läs mer

Hitta jobben: Lediga jobb som annonseras »

Det kommer alltid att finnas lediga jobb, det gäller bara att hitta rätt kanaler. Nya jobb tillsätts dagligen. Företag använder nätverk och kontakter, headhunting- och rekryteringsföretag, samt annonsering i olika medier i jakten på kvalificerad personal.

Idag finns åtskilliga kanaler att utnyttja i sökandet efter jobb. Det lättaste och mest bekväma sättet är att söka bland de platsannonser som presenteras i olika medier.

Fördelen med att söka utannonserade jobb via platsannonser är att du säkert vet att företaget som annonserar har ett rekryteringsbehov och kommer att nyanställa. Innan du söker en utannonserad tjänst bör du börja med att tolka platsannonsens olika delar.

Läs mer

Rätt fokus – Del 2 »

Att skapa en kravprofil är numera oftast ett obligatoriskt inslag i rekryteringsprocessen. Problemet med att jobba med kravprofil, är att i många fall gnuggar rekryteringsgruppen Aladdin-lampan och plitar ned sina önskningar, dvs näst intill ouppnåeliga, absoluta krav i profilen. Den fylls med elitkompetenser, vilka inte är applicerbara på arbetsmarknaden och de sökande. Det finns ingen anledning att ställa absoluta krav i en kravprofil om de inte kommer uppfyllas eller om arbetsmarknaden inte erbjuder den typen av sökanden. Det skapar ett ansökningsunderlag som inte är en rolig läsning, tid och resurser har lagts på någonting som inte ger utdelning. Ska kravprofil användas vid rekrytering, se till att den är hållbar och realistisk.

Läs mer

Förbered din karriär redan under studietiden: Så blir du en fullfjädrad nätverkare »

Bygga upp en bra relation och nätverka med dina kursare
De utgör ofta grunden till ditt nätverk efter ett par år i karriären och man vet aldrig vem som hamnar på en beslutsfattande post efter examen. Vårda dem väl, men känn inget tvång att nätverka med alla, utan gå på magkänslan och välj ut de som passar dig.

Förbered en ”elevator pitch”
En ”elevator pitch” är en kortfattad presentation av dig själv, som du kan använda dig av när du minglar. Presentationen bör inte vara längre än en minut lång och fokusera på dina karriärmässiga egenskaper.

Hjälp till att arrangera arbetsmarknadsdagar på din högskola
Det ger dels en anledning att kontakta företag, dels så ökar chansen att företagen kommer ihåg dig eftersom du ofta är deras kontakt med högskolan. Dessutom är det en bra merit att ha roddat ihop en arbetsmarknadsdag.

Sist men inte minst:
Visa intresse för andra människor och utgå från att du har något att bidra med när du träffar nya kontakter. Tänk i första hand på vad du kan erbjuda dem i stället för att enbart fundera på vad de kan ge dig.

Under dina förberedelser kan det vara aktuellt att se vilka typer av jobb som intresserar dig. Just nu hittar du många lediga jobb i Sverige i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Uppsala

Källa: Jobbguiden

Rätt fokus – Del 1 »

Under en längre period har vi kunnat ta del av flertalet undersökningar, som alla visar att den offentliga och i viss mån också den privata sektorn, står inför en utmaning -att rekrytera nya chefer. Inom de närmaste 10 åren kommer fler chefer lämna arbetslivet, än nya som vill kliva in i rollen. Jag har rekryterat en hel del chefer, en intressant process, men inte alldeles enkel. Jag ser den som ett tillfälle att påverka verksamhetens framtid och resultat och inte bara ett sätt att ersätta medarbetaren som slutar. Det finns stora möjligheter med en rekrytering, men också många fallgropar, från formuleringen i kravprofilen till löneförhandling.

Läs mer